Ansip: Kunstiakadeemia lageda taeva alla ei jää

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstitudengite arvamus EKA uue hoone rajamise kohta. Selline kaunistus on kooli krunti ümbritseval plangul.
Kunstitudengite arvamus EKA uue hoone rajamise kohta. Selline kaunistus on kooli krunti ümbritseval plangul. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Peaminister Andrus Ansip lubas, et kuigi Eesti Kunstiakadeemia (EKA) jäi ilma sihtasutus Archimedeselt loodetud rahadest, siis lageda taeva alla kõrgkool sellegi poolest ei jää.

Peaministri sõnul pole valitsus jõudnud Eesti Kunstiakadeemia saatust arutada, kuna info selle kohta, et sihtasutus Archimedes ei pidanud võimalikuks kooli uue hoone ehitamist rahastada, on kaunis uus. «Päevakorda see tuleb, sest on selge, et EKA ilma hooneta jääda ei saa,» kinnitas peaminister tänasel pressikonverentsil.

Ta lisas, et samas aktsepteerib valitsus ka Archimedese otsust. Ansipi sõnul on kunstikõrgkooli uue hoone rajamine nii kooli enda, haridusministeeriumi kui ka valitsuse mure. «Lageda taeva alla jääda nad ei saa,» sõnas Ansip.

Algselt EKA ehitamiseks ettenähtud vahendeid on aga nüüd Ansipi sõnul võimalik kasutada teiste projektide rahastamiseks. «Tuleb võtta sellest nimekirjast need head projektid, mis jäid esialgu rahuldamata,» rääkis Ansip ja lisas, et need projektid on haridusministeeriumil teada.

«Mida hiljem probleemid ilmnevad, seda raskem on muuta, aga meil on paar aastat aega,» rääkis rahandusminister Jürgen Ligi, kes samuti kinnitas, et on olemas mitu head n-ö joonealust projekti, kus saaks EKA-le esialgu mõeldud raha kasutada.

Sihtasutus Archimedes tegi eile Eesti Kunstiakadeemiale teatavaks otsuse, mille kohaselt ei pea Archimedes võimalikuks Kunstiakadeemia uue õppehoone projekteerimist ja ehitust rahastada.

Möödunud aasta 13. jaanuaril otsustas Archimedes Kunstiakadeemia uue õppehoone projekteerimist ja ehitust rahastada 12 miljoni euroga. Tänaseks on Archimedesel põhjust kahelda, et Kunstiakadeemia jõuab struktuuritoetuste kasutamiseks ettenähtud ajaperioodi jooksul ehk 2015. aasta augusti lõpuks projekti ellu viia, teatas Archimedese kommunikatsioonijuht Karin Kase.

«Me ei teinud seda otsust kerge südamega – kaalusime põhjalikult nii Kunstiakadeemia hoone ehitamise võimalikkust kui riske, mis võivad kaasneda, kui EKA hoone ehitamist ei saa alustada või see jääb pooleli,» rääkis sihtasutuse juhatuse liige Eve Sild.

Archimedese rakendusüksus analüüsis Kunstiakadeemia taotlust ja vastuseid täiendavatele küsimustele ning leidis, et praeguseks teadaolevad asjaolud annavad alust kahelda projekti elluviimise võimalikkuses taotluses esitatud tähtajaks ja ka abikõlblikkuse perioodi lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles