Tšerepanov saab erakondade ühinemisel sotside aseesimeheks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene Erakonna Eestis juht Stanislav Tšerepanov saab sotside aseesimeheks, programmiliselt uusi seisukohti erakondade ühinemine esialgu kaasa ei too.

Vene Erakonna Eestis ja SDE juhid allkirjastasid täna ühinemislepingu, mille järel saavad VEE liikmed mitmeid kohti sotside juhtorganites. Juhatusse lisatakse praegustele sotsidele Genadi Afanassjev, Irina Budrik ja Oksana Bugaitšuk-Kekelidze. Lisa saavad ka sotside volikogu ja nende piirkondade ning osakondade juhatustes, kus vene erakonnal on arvukalt liikmeid.

«Me saame proportsionaalse esindatuse, arvestades seda, et sotside erakond oma liikmelisuse poolest on meist suurem,» Tšerepanov.

Muudatused kehtivad kuni ühinenud erakonna esimese üldkoguni, mis toimub selle aasta lõpus. Siis valivad ühinenud erakonna liikmed juba uued juhid.

Milliseid poliitilisi uusi tuuli Vene Erakond Eestis sotsidesse ühinemisel kaasa toob, täna ei räägitud. «Kõigepealt teeme ühise erakonna, siis mõtleme, mida teeme koos,» ütles Tšerepanov. SDE peasekretär Indrek Saar lisas, et kohalike omavalitsuste valimiste programmi pole veel kirjutama hakatud, seda tehakse juba üheskoos.

«Meil on kavas teha ka konkreetseid ühiseid asju teravates küsimustes, mis praegu ühiskonnas on tekkinud,» rääkis Tšerepanov, tuues esile vene gümnaasiumi ülemineku eesti keelele. «Oleme ühisel seisukohal, et seda reformi tuleks läbi viia ettevaatlikumalt ja ettevalmistatult, mitte nii, nagu praegu.»

«Täna hakkab sündima uus paradigma Eesti poliitikas,» pidas Tšerepanov ühinemist oluliseks sammuks. «Must-valge poliitika ja vastasseis, mis on viimastel aastatel toimunud Ansipi ja Savisaare poolt, on kõiki ära tüüdanud,» arvas ta.

Tšerepanovi sõnul andis erakond endale aru, et globaliseerunud maailmas nii väikesed erakonnad enam läbi ei löö. Seda on näidanud ka nende valimistulemused – viimasel aastakümnel on nende toetajaskonna hulk jäänud alla 1 protsendi.

«Sotsiaaldemokraadid püüavad esindada kõiki valijaskonna rühmi Eestis, võtta oma programmilisteks eesmärkideks kõigi nende huvide ja ootuste esindamise,» ütles Mikser. VEE programm on nende olemusest lähtudes olnud siiani kitsam ja keskendunud rohkem lõimumisteemadele ehk keele- ja rahvuspoliitikale, sotside programm on laiahaardelisem. «Aga leidsime, et ühisosa on märkimisväärne.»

Vastuseis minimaalne

Mikser tõstis esile, et erakond on viimastel aastatel kõikides elanike gruppides toetust suurendanud, ka venekeelse elanikkonna hulgas on tõustud teiseks erakonnaks. Tema sõnul pole erakondade liitumiskõnelused erakonna sees suurt vastuseisu toonud. «See protsess on leidnud suurt mõistmist,» kinnitas ta, tuues lisaks esile, et ka politoloogid ja sotsioloogid ning teised poliitikas teadlikumad inimesed on initsiatiivi tunnustanud.

«Läbi paljude kuude on liitujate arv ületanud kaugelt lahkujate arvu,» kinnitas Mikser.

Ka Tšerepanov kinnitas, et ühinemisprotsessi ajal on erakonnas liitujaid olnud rohkem kui lahkujaid ning suurem osa liikmetest toetab ühinemist. «Loomulikult on inimesi, kes ei ole huvitatud ühinemisest, kes on harjunud olema Vene erakonnas või mingitel isiklikel poliitilistel põhjustel ei sobi sotsiaaldemokraatlikusse erakonda,» ütles ta ning hindas, et ühinemise vastu on ehk vaid 5-10 protsenti liikmetest.

Mõlema erakonna esindajad rõhutasid korduvalt, et tahavad lõpetada Eestis olukorra, kus on nišierakonnad ühe rahvusgrupi esindamiseks ning teised ideoloogial põhinevad erakonnad.

Mikser sõnas, et läbirääkimisi alustati programmiliste teemade läbiarutamisega ning leiti suur ühisosa, edasi mindi koostöövormide otsimisega ja see päädiski täna ühinemislepingu sõlmimisega.

Leping allkirjastati kohvikus Wabadus Vabaduse väljakul, mis on Mikseri sõnul märgilise tähtsusega ka seetõttu, et sealt avaneb suurepärane vaade Tallinna linnavalitsusele.

Lepingule peavad enne selle jõustumist oma heakskiidu andma ka sotside üldkogu, mis toimub 19. veebruaril ja VEE kongress, mis toimub 29. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles