RKAS: ehitaja ei suutnud graafikus püsida

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on võimla, mis ehitati koolimaja taha uue hoonena. See on üks kaugemale jõudnud töödest ning isegi katus on pea kohal. Olukorda tutvustab Vaeküla kooli direktor Kersti Aasmets.
Pildil on võimla, mis ehitati koolimaja taha uue hoonena. See on üks kaugemale jõudnud töödest ning isegi katus on pea kohal. Olukorda tutvustab Vaeküla kooli direktor Kersti Aasmets. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) kommunikatsiooni- ja turundusjuht Madis Idnurm rääkis, et Vaeküla kooli ehitajaga katkestati leping, kuna ehitaja ei suutnud tähtaegadest kinni pidada.

Palun kirjeldage, mis töid oli plaanis Vaeküla kooli hoonetes teha?

Vastavalt haridus- ja teadusministeeriumiga sõlmitud kokkuleppele oli kavas rekonstrueerida kogu koolikompleks, sealhulgas kolmekorruseline koolihoone, kaks kahekorruselist õpilaskodu hoonet ning rajada uus ühekorruseline spordihoone ja staadion. Samuti oleks tulnud rajada uued torustikud ja uus haljastus.

Millal alustati ehitustöid ja millal need katkesid?

Ehitustööde töövõtuleping sõlmiti konsortsiumiga OÜ Elinord Ehitus ja Facio Ehituse AS 14. juunil 2010 ning ehitustööd pidid lõppema 21. juulil 2011. RKAS lõpetas ehitajaga töövõtu lepingu 3. juunil 2011.

Mis oli tööde katkemise põhjus?

Töövõtulepingu lõpetasime ehitajaga seoses lepingu tingimuste olulise rikkumisega – töövõtja ei suutnud järgida ajagraafikus ja ehituslepingus sätestatud tähtaegu ning seadis sellega ohtu koolikompleksi tähtaegse valmimise.

Eelnevalt pöördusime korduvalt töövõtja poole ja juhtisime tähelepanu olulisele mahajäämusele tähtaegadest. Samuti andsime ehitajale mitu võimalust mahajäämuse likvideerimiseks, kuid paraku ei esitatud meile mahajäämuse kõrvaldamiseks vajalikku tegevuskava ega rakendanud asjakohaseid meetmeid.

Kui palju raha anti ehitamiseks?

Ehitustööde töövõtulepingu maksumus oli 53 107 855 krooni ilma käibemaksuta ehk 3,39 miljonit eurot pluss käibemaks. Töövõtjale on makstud 963 500 eurot pluss käibemaks. Töid finantseeris RKAS programmist «Koolid korda».

Kool ja seal juures olevad majad seisavad praegu tühjana, aknaid ees pole ja katused puuduvad. Mis plaanid on RKASil hoonega?

Plaanime hooned konserveerida ja korrastada kooli territooriumi esimesel võimalusel. Töödeks vajalike hangete läbiviimisega alustame juba sellel kuul. Hoonekompleksi konserveerimistööde läbiviimisega kaasnevate lisakulude suurusjärguks hindame 80 000 eurot, millele lisandub käibemaks.

Miks võeti ehitajaks Facio, kui see ettevõte on korduvalt probleemidega silma paistnud?

Kuna RKAS juhindub oma igapäevatöös ja asjaajamises riigis kehtivatest seadustest ja normidest, ei olnud meil sisulist ega õiguslikku alust loobuda lepingu sõlmimisest riigihankel parima pakkumise teinud ettevõttega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles