Kauaaegne Õpetajate Lehe peatoimetaja pani ameti maha

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Lehe kauaaegne peatoimetaja Tiia Penjam.
Õpetajate Lehe kauaaegne peatoimetaja Tiia Penjam. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Ligi kaks aastakümmet Õpetajate Lehe peatoimetajana töötanud Tiia Penjam otsustas eelmise aasta lõpus oma ameti maha panna.

«Mu leping oleks kestnud, aga ma olen nii kaua selles ametis olnud ja inimesel tekib lihtsalt tunne, et kaua jõuab vastutada ja rabeleda,» rääkis Tiia Penjam. Õpetajate Lehte läks ta tööle 1989. aastal, peatoimetaja tööd aga tegi Penjam alates 1993. aastast.

«Ma juba eelmise (peatoimetaja – toim) valimise ajal tegelikult oleksin tahtnud loobuda ja lootsin, et tuleb keegi kandideerima, keda ma usaldaksin,» rääkis Penjam. «Aga see oli masuaeg ja mulle tundus, et seal ei ole nii tugevaid kandidaate ja siis ma ikkagi kandideerisin ning osutusin valituks.»

Oma peatoimetaja tööst rääkides sõnas Penajm, et see oli huvitav aeg ning kindlasti ta ei kahetse, et seda tööd sai nii pikalt tehtud. «Kuna me olime nii väiksed, nii sõltumatud, et me isegi rahast ei sõltunud, siis see andis väga suure vabaduse.»

Tiia Penjami mantlipärijaks sai esialgu tema kolleeg Argo Kerb. «Kuna kirjastus ei saa nii kiiresti kuulutada konkurssi, kui mina esitan avalduse lahkumise kohta, siis lihtsalt minu soovitusel kirjastuse juht pani ta kohusetäitjaks,» rääkis Penjam. Uus peatoimetaja leitakse konkursi käigus ning kui see on välja kuulutatud, siis selgub, kas praegune peatoimetaja kohusetäitja otsustab kandideerida või mitte ning kas ta osutub ka valituks. «Minul ei ole tema suhtes muid lootusi peale selle, et kas ta veab välja. Eks igaüks teeb omamoodi. Põhiline oleks, et tase ei langeks, et lugejad püsiksid.»

Staažikas peatoimetaja jätkab esialgu Õpetajate Lehes ajakirjaniku ja küljendajana. Juba peatoimetajana tuli Penjamil teha ka küljendaja ja tegevtoimetaja tööd. «Mul on praegu turvaline valik. Jätkan tööd seal, kus ma oskan kõike, koristamisest kuni peatoimetamiseni, küljendamisest ja keeletoimetamisest rääkimata.» Õpetajate Lehest lõplikku lahkumist Penjam siiski ei välista.

«Ma ei anna lubadusi nii- ega teistpidi. Eks ma vaatan, kuidas pinged kujunevad, kas ma saan rahulikult kõrvalt vaadata, mis hakkab teistmoodi toimuma, kas ma näen, et noor peatoimetaja on pärsitud sellest, et ta vaatab minu otsa. Eks seda kõike elu näitab,» tõdes Penjam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles