Pensionide kojuviimise raha saab enne aasta lõppu otsa

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioniametis on praegu pikad sabad, sest inimesed peavad teavitama, kuidas nad soovivad alates järgmisest kuust oma raha kätte saada.
Pensioniametis on praegu pikad sabad, sest inimesed peavad teavitama, kuidas nad soovivad alates järgmisest kuust oma raha kätte saada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi riik on kohustatud osale pensionäridest pensioni riigi kulul koju viima, on tänaseks selge, et riigieelarves selleks eraldatud rahast ei jätku. Kust raha juurde saada, ministeerium veel ei tea.

Sotsiaalkindlustusamet teatas Postimees.ee'le, et selle aasta eelarves on pensionide kojukandeks veebruarist kuni detsembrini eraldatud kaheksa miljonit krooni.

Kaheksast miljonit jätkub 12 121 inimesele kojukandeks 11 kuu jooksul, kuid eilse seisuga oli tasuta kojukande saajaid ligi 14 000 ja neid lisandub iga päevaga.

«Hetkel teadaolevate arvude alusel ei jätku eraldatud eelarvesummast, lõplikud arvestused saab teha siis, kui kõik taotlused on läbi vaadatud,» tõdes ameti pressiesindaja oma vastuses.

Ta lisas, et sotsiaalkindlusameti peadirektor Külli Pedak on edastanud probleemi sotsiaalministeeriumisse ja ministeerium on selle arvesse võtnud.

Lisaraha on vaja

Sotsiaalministeeriumist teatati Postimees.ee'le, et vajadusel on kavas küsida lisaraha riigireservist, et kõigi põhjendatud pensionitaotluste kojukanne oleks rahaliselt kaetud. Teine variant on leida raha pensionide kojuviimiseks ministeeriumi haldusala sisemiste ressursside muudatuse arvel.

«Need küsimused tõusevad alles siis, kui on selge, kui paljud inimesed vajavad kojukannet riigi kulul ning nende arv ja vajalik rahasumma on lõplikult teada,» lisas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles.

Eelmisel aastal maksis riik Eesti Postile pensionide kojukande ja postkontorist kättesaamise eest ligi 40 miljonit krooni. Kuna lõplik riigi kulul saajate arv pole selgunud, siis ei ole ameti kinnitusel võimalik täpset kokkuhoidu veel arvutada.

Eesti Posti juhatuse esimehe Ahti Kallaste sõnul prognoosivad nemad, et pensioni kojukande teenuse kasutajaid tuleb kokku vähemalt 20 000 inimest.

Tasuta kojukande otsus kehtib vaid ühe aasta

Eilse seisuga oli aga teada, et riigi kulul viiakse pension koju 14 000 ning oma raha eest laseb pensioni koju tuua üle 16 000 inimese. Ehk tegelikke selle teenuse kasutajaid on poole rohkem.

Kui seaduse muudatust ei oleks rakendunud, siis oleks esialgse prognoosi kohaselt kulunud Eesti Posti vahendusel pensionide kättetoimetamisele üle 42 miljoni krooni.

Sotsiaalkindlustusameti teatel saab üldjuhul pensioni riigi kulul kojukandmise otsuse teha kuni üheks aastaks. Pensioniamet võib teha otsuse pikema kehtivusajaga, kui selleks on mõjuvad ja objektiivsed põhjused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles