Iisrael tugevdab kaitsevõimet Saksamaalt ostetud allveelaevadega

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisrael ostis hiljuti Saksamaalt uue Dolphin-klassi allveelaeva, et kaitsta end või hoida ära võimalikke rünnakuid, kuna olukord regioonis on pingestunud.

Üks Iisraeli ohvitser rääkis Reutersile, et iga kord, kui ta sooritab allveelaevaga manöövrit, tuleb tal külm judin peale, kuna ta mõistab, et väiksemgi eksimus võib tuua kaasa suure õnnetuse. 

Ohvitseri sõnul ei saa ta mereväe operatsioonidest täpsemalt rääkida, kuna see on edu saladus. «Kui ma räägin seda, mida me kavatseme järgmisel aasta teha, siis võib vaenlane seda ära kasutada ja me ei taha anda talle konkurentsieeliseid.»

Saksamaa valitsus kiitis novembris 2011 heaks otsuse müüa Iisraelile kuus allveelaeva. Nüüd valmistatakse ette veel kolme allveelaeva, millest ühe hind ulatub 700 miljoni dollarini, müüki.

Ekspertide väitel on kõik kolm uut allveelaeva varustada nelja tuumaraketiga, mis tabavad ka 1500 kilomeetri kaugusel asuvat sihtmärki. Niisuguselt kauguselt tulistades on Iisrael võimeline tabama mistahes sihtmärki Iraanis.

Uued allveelaevad varustatakse 18- kuni 21-aastastest sõdurites koosneva meeskonnaga. Sinna pääsemiseks peavad nad läbima ülimalt keerulised füüsilised ja psühholoogilised testid. Mehed peavad olema võimelised olema 50 päeva vee all ja seda ilma igasuguse privaatsuse ja luksuseta.

1990ndate alguses ehitasid sakslased Iisraelile kolm Dolphin-tüüpi allveelaeva, mida on võimalik varustada tuumarelvaga ja mis põhinesid 209-tüüpi allveelaeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles