Kliinikum: arstide töö seisneb ka tudengite õpetamises

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst
Arst Foto: Toomas Huik

Tartu Ülikooli kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto sõnul lubatakse haiglas arstidel kokkuleppel mitmes kohas töötada, sest paljude arstide töö seisnebki peale patsientide ravimise ka tudengite õpetamises.

«Kliinikumis kui õpetavas haiglas töötavad arstid, kes on ametinimetuse poolest arst-õppejõud võivadki töötada samaaegselt nii Tartu Ülikooli kliinikumis kui ka Tartu Ülikoolis, sest nende töö seisneb patsientide ravimises ja arstitudengite õpetamises,» ütles Einasto.

Kahel kohal töötamise tingimused lepitakse personaalselt kokku. «Kliinikumi tingimuseks on ravitöö tagamine kliinikumis ehk teisisõnu, kliinikumiga sõlmitud tööleping peab olema täidetud.»

Einasto sõnul arstide «jagamine» kahe asutuse vahel neile iseenesest probleeme ei tekita. «Kliinikumi põhimõte on selles küsimuses vaid see, et patsientide huvid ei saaks kahjustada.»

Lahendusi praeguse Eesti tervishoiu olukorrale, kus tipparstid rabavad mitmel rindel töötada nii patsientide nõudluse kui ilmselt ka suurema teenistuse pärast, on Einasto hinnangul keeruline leida. «Terve Eesti tervishoiusüsteem otsib sellele küsimusele lahendusi. Peamine oht seisneb arstide ületöötamises. Vastavalt seadusandlusele vastutab ravivigade eest nii arst kui ka raviasutus,» tõdes ta.

Tänane Postimees kirjutas tülist Põhja-Eesti regionaalhaiglas, kus südamearsti ja haigla juhtkonna vahel arsti vabastamiseni viinud lahkarvamus tekkis sellest, kas arst tohib töötada paralleelselt ka teises haiglas või mitte. Eesti Arstide Liidu eestseisus on seisukohal, et tööandja keeld konkureerivas haiglas on vastuolus arstieetikaga, sest arsti oskuste rakendamise piiramin kahjustab patsientide huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles