Galerii: enam kui 40 riigi esindajad vahetavad koristuskogemusi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu esimene suutäis lund.
Elu esimene suutäis lund. Foto: Nele Hendrikson

Sellel nädalalõpul toimuv «Teeme ära!» maailmakoristuse konverents tõi Eestisse kokku sadakond koristusaktsioonide korraldajat 40 maailma riigist.

Hoolimata kultuurilistest, geograafilistest ning poliitilistest erinevustest, on koristamistalgute korraldajad silmitsi väga sarnaste küsimuste ja probleemidega.

Nendele püütakse vastuseid leida ühiste arutelude ja töötubade kaudu kolme Eestis veedetud päeva jooksul. Mitmetel osalevatel riikidel on ulatusliku koristusaktsiooni korraldamise kogemus olemas eelnevatest aastatest, kuid suurem osa konverentsile tulnutest kavandab nii mastaapset aktsiooni esmakordselt.

«Koristustalgute kaudu vahetu probleemi leevendamine ja inimeste üldise teadlikkuse tõstmine on ainult esimene samm - selleks et inimesed õpiks oma elu korraldama nii, et jäätmeid üldse ei tekiks, on vaja radikaalset mõtteviisi muutust ning ümberkorraldusi paljudes eluvaldkondades,» ütles liikumise üks algatajatest Rainer Nõlvak.

Nõlvak lisas, et siin on suur roll kogukondadel ning eraettevõtetel, kelle võimuses on hakata selles suunas tegutsema kohe.

Tänane konverentsipäev toimus Jänedal, kus tubaste arutelude vahelduseks oli osalejatel võimalik metsa all proovida prügi kaardistamist Skype'i peaarhitekt Ahti Heinla loodud tarkvara abil. Tõsisemate tegevuste vahepeal prooviti värskelt sadanud lumel ka liulaskmist. Mitmete osalejate jaoks oli nii lumi ise kui ka kelguga mäest alla sõitmine esmakordne kogemus.

Homne päev Radisson Blu Olümpia Hotellis on eraldi pühendatud töötubadele, mis pakuvad osalejatele võimaluse aktiivselt arutada ja harjutada läbi talgute korraldamise etapid: meeskonna töö organiseerimine, kampaania ja kommunikatsioon, prügi kaardistamine ja IT-lahendused, logistika, partnerid ja finantseerimine, vabatahtlike kaasamine ning jäätmekäitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles