TV3: Tarand kandideerib europarlamendi asepresidendiks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagasivalitud presidendile plaksutab vastaskandidaat Indrek Tarand.
Tagasivalitud presidendile plaksutab vastaskandidaat Indrek Tarand. Foto: Liis Treimann

Tuleval nädalal asub Euroopa Parlament valima uut presidenti, parlamendisaadik Indrek Tarand kandideerib aga muu hulgas Euroopa Parlamendi asepresidendi kohale.

Tänaseks on Tarandil 40 parlamendisaadiku toetus nii Põhja- kui Baltimaadest kui ka teispool Alpe, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Toetades liberaal Diana Wallist sotsialist Martin Schulzi vastu kandideerib Tarand Euroopa Parlamendi asepresidendiks, kuna võimujaotamine on parlamendis läinud liiale.

«Väga väike grupp parlamendiliikmeid sõlmib võimujaotuskokkuleppeid ja tegelikult see asi ei sarnane mitte valimistega, vaid kokkuleppe vormistamisega,» sõnas Tarand.

Esmaspäeval kohtub Tarand suurte fraktsioonide presidentidega, kes soovivad tekkinud olukorda arutada. Samuti on tähtis ka teiste, sealhulgas Eesti parlamendisaadikute toetus.

Sotsiaaldemokraadist europarlamendisaadik Ivari Padar on Tarandi asepresidendiks saamise suhtes positiivselt häälestatud.

«Mina oleks väga seda meelt, mulle kangesti meeldiks kuulata eesti keelt sealt puldist, kusjuures ma isegi ei välista seda, et Indrekust võib saada Euroopa Komisjoni president ja kes jumal seda teab, ka ÜROs tulevad ühel hetkel valimised,» rääkis Padar.

Euroopa Parlamendi asepresidendid peaksid selguma hiljemalt tuleva nädala kolmapäevaks.

Ettevõtja Rein Kilk rääkis juba juulis Kuku raadio saates «Keskpäevatund», et temale teadaolevalt soovib üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti pääsenud Indrek Tarand saada jaanuaris üheks esinduskogu 14 asepresidendist ning tema kandideerimine Eesti presidendiks on vaid CV esinduslikumaks muutmiseks.

«Need valimised on jaanuari keskel, asepresidendid valitakse 2,5 aastaks, ta kavatseb kandideerida seal ja tahab minna sinna hea CVga: olla Euroopa Liidu riigi reaalne presidendikandidaat, kes on valimistel viimases voorus tulnud kahe parima sekka, pole paha lisandus,» tõdes Kilk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles