Pakosta: tahan IRLis taas näha kirge arutleda

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta.
Liisa Pakosta. Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica liidu esimehekandidaat Liisa Pakosta ütles, et tahab erakonna poliitikat muuta rohkem ideaalidel põhinevaks ja sütitada liikmetes taas kirg Eesti probleemide üle ühiselt arutleda.

«IRList peaks saama tugev konservatiivne erakond, mille poliitikas oleksid ideaalid palju tugevamini kõlavad, kui nad on kõlanud siiani,» sõnastas Pakosta oma eesmärgi puhuks, kui ta partei esimeheks valitakse.

Ühtlasi tahab Pakosta, et IRList saaks tugev jõud, mis pakuks lahendusi vastukaaluks laristavale sotsiaaldemokraatlikkusele. «Me saa endale Eestis lubada seda, et oleme konservatiivsete väärtuste hoidmisel nõrgad.»

Seetõttu ei saa ta olla rahul kõigi viimaste erakonna otsustega. «Ma ei näe alati selget maailmavaatelist alust, me pole suutnud seda välja tuua,» ütles Pakosta. Üheks näiteks on kodude maamaksust vabastamine, mille puhul on erakonna liikmetel tekkinud küsimus, milline IRLi ideaalidest seda otsust toetab.

Selgem põhimõtete sõnastamine aitaks tema sõnul tugevamini liita ka erakonna liikmeid. «Tahan erakonna sees näha rohkem seda tunnet, kuidas inimesed tulevad õhtul kodust välja rõõmuga, kirega, et millegi üle vaielda. Selline vabakonna vaim on ju täiesti võimalik.»

Erakonna sisemist lõhenemist Pakosta lahendamatuks probleemiks ei pea. «Praegusel hetkel tugineb sellele väitele ühe erakonna juhiks kandideerija platvorm. Las lõhehirm jääb eilsesse päeva. Kogu erakonna ajalugu on olnud ühinemiste aeg, iga ühinemisega kaasnes tülisid, aga nüüdseks seda keegi tavaliselt ei mäleta.»

Üks tema põhimõtteid on, et erakonna sisetülisid ei tohiks klaarida avalikkuse ees. Pakosta hinnangul on tema eeliseks just asjaolu, et ta on vaba inimene ja pole kellelegi midagi võlgu. «Erinen teistest kandidaatidest selle poolest, et ei ole seotud ühegi seni erakonnas tülitsenud osapoolega. Kuigi olen olnud poliitikas väga kaua, pole ma kogu selle aja jooksul klikistunud. Inimeste kaasamine ja nende ärakuulamine – ma olen seda kogu aeg teinud.»

Pakosta taunis erakonna seniste juhtfiguuride loobumist juhiks kandideerida. «See, et esimene ešelon loobus, polnud nendest meestest sirgeselgne. Aga eelseisva kahe aasta jooksul tuleb ära teha täiesti tavaline igapäevane töö, tööd tuleb isegi rohkem teha. Muide, Merkelist ja Laarist räägiti ka kunagi kui eiteamitmendast eselonist,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles