Kasahstanis toimuvad parlamendivalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev. Foto: SCANPIX

Kasahstanis toimuvad täna parlamendivalimised, mis president Nursultan Nazarbajevi sõnul on riigile «suureks proovikiviks».

«Olen kindel, et rahvas teeb oma tuleviku nimel, riigi arengu ja rahu säilitamise nimel õige valiku,» ütles 71-aastane autoritaarne riigipea pärast hääle andmist pealinnas Astanas. «Oleme teinud kõik, et tagada avatud ja õiglased valimised.»

Detsembris puhkesid Kasahstanis vägivaldsed rahutused, milles sai surma 16 inimest ning mis seadsid kahtluse alla riigi staatuse Kesk-Aasia majanduskasvu majakana.

Nazarbajevi Nutar Otani partei võimule üritavad heita väljakutset kuus erakonda, uue korra kohaselt pääseb valimistel teise tulemuse saanud partei parlamenti ka juhul, kui ei ületa seitsmeprotsendist valimiskünnist.

Sotsiaalpoliitiliste uuringute instituudi uuringu kohaselt peaks Nur Otan koguma valimistel üle 80 protsendi häältest. Eelmistel üldvalimistel 2007. aastal oli erakonna toetus 88 protsenti.

Nur Otani lähim rivaal peaks olema Ak Žoli partei, mida toetavad peamiselt äriringkonnad ja keskklass ning mis on hoidunud Nazarbajevit otsesõnu kritiseerimast. Uuringu kohaselt võib erakonna toetus küündida seitsme protsendini.

Opositsiooniline Ülemaaline Sotsiaaldemokraatlik Partei (OSDP), kes on lubanud valimistulemuste võltsimise korral tuua rahva tänavatele, peaks saavutama kolmanda tulemuse.

«Kui meid ka seekord petetakse, ei tule meie riigis rohkem valimisi, meie neid mänge ei mängi,» ütles OSDP esimees Žarmahan Tujakbai valimiskampaania ajal. «Kui nad meile valetavad ja rahva hääli varastavad, läheme tänavatele.»

Opositsioon ja rahvusvahelised vaatlejad kritiseerisid 2011. aasta aprillis toimunud presidendivalimisi, kus Nazarbajev kogus üle 95-protsendise toetuse.

Kasahstani 9,2 miljonit valijat valivad 107-kohalisse parlamenti 98 saadikut, ülejäänud üheksa saadikut esindavad Kasahstani rahvusrühmi.

Valimisjaoskonnad suletakse kell 17.00 Eesti aja järgi, esimesed lävepakuküsitlused peaksid ilmuma kella 20.00 paiku Eesti aja järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles