Tollitöötajad hoidsid mullu ära üle 11,7 miljoni euro eest kahju

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netipulgad.
Netipulgad. Foto: Maksu - ja Tolliamet

Möödunud aastal viis Maksu- ja tolliamet Eesti piiridel läbi pea 16 000 kontrolli, millest ligi 4500 olid tulemuslikud.
 

Maanteedel oli üle 15 000 kontrolli, mille ajal avastati pea 500 rikkumist.

Kontrolliti 619 kütusekäitlejat (sh tanklad). Dokumentidega seotud rikkumisi ja mittevastavat kütust avastati 72 juhul. Erinevaid tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrolliti kokku 662 korral, rikkumisi leiti 152 juhul.

2011. aastal peeti kinni 15 139 337 sigaretti ja 1 160 218 liitrit kütust. Alkoholi peeti kinni absoluutarvestuses 29 353,5 liitrit. Keeldude ja piirangutega seotud juhtumeid oli 3041. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati 191 736 ühikut. Narkootilisi aineid peeti kinni 153,5 kilo.

Tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu ütles, et avastatud salasigarettide arv on aastaga oluliselt kasvanud ning seni, kuni tubaka, alkoholi ja mootorikütuse hinnad on naaberriikides sedavõrd suure hinnaerinevusega, jätkub Eesti ametnike töö sama hoogsalt.

Koidu lisas, et lisaks suurele ärahoitud rahalisele kahjule ei tohi unustada ka seda, et võltsravimid, narkootilised ained ning salasigaretid ja salaviin ohustavad ka inimeste tervist ja elu.

Eelmise aasta detsembrikuu juhtumeid:

1. detsembri varahommikul kontrolliti Värska valla Koidula külas sõiduautot BMW, mille lähedal teel seisnud mees väitis, et auto tegelik juht on läinud Venemaale ja jätnud võtmed tema kätte. Sõiduki tagaistmel ja istme ees oli lahtiselt ning kilekottides ilma Eesti maksumärkideta alkoholi ja tubakatooteid. Kokku said tollitöötajad kätte 3260 sigaretti ja 75 pooleliitrist pudelit alkoholi.

2. detsembri päeval tuli Koidulas Venemaalt üle piiri naisterahvas, kellel enda sõnul polnud midagi deklareerida. Reisija isiklikke asju läbi vaadates leidsid ametnikud naise käekotist 50 tabletti ravimit Fenazepam. Arsti teatist ega retsepti naisel esitada ei olnud ja ravimid peeti kinni.

6. detsembri õhtul kontrollisid tolliametnikud Luhamaal Venemaalt saabunud kaubikut. Hoolimata sellest, et autojuhi sõnul polevat tal midagi deklareerida, eemaldati põrandat ja seinu kattev polster. Armatuurlaua seest ja tagaluugi ülaosast leiti mustadesse sokkidesse pakendatuna kokku 1960 Venemaa maksumärkidega sigaretti.

8. detsembri öösel leidsid tollitöötajad Moskva-Tallinna reisirongi ühe vagunisaatja kupeest, laeluugi tagant 88 erinevat meditsiinilist instrumenti. Sama vaguni ühe teise kupee laeluugi tagant tuli aga välja kokku 10 960 Venemaa maksumärkidega sigaretti.
10. detsembri õhtul saabus Luhamaa piiritollipunkti auto, mille läbivalgustamisel leiti kahest esirehvist ja ühest tagarehvist kokku 20 040 Vene maksumärkidega sigaretti.

13. detsembri õhtul peatasid tollitöötajad kontrolli käigus Tallinna-Pärnu-Ikla maantee 166. kilomeetril veoki, mille saadetiseks olid muu kauba seas ka 399 980 Vene ja Valgevene maksumärkidega sigaretti.

14. detsembril viisid Valgevene tolliametnikud Valgevene-Läti piiripunktis läbi autorongi kontrolli. Veok liikus Valgevenest üle Läti Eestisse. Kaubaks oli deklareeritud puidujäätmetest küttebrikett. Külmik-haagise täiendaval kontrollimisel tuvastati, et legaalse kauba taha oli peidetud 8 miljonit Valgevene maksumärkidega sigaretti.

15. detsembril ületas Venemaalt saabunud sõiduauto Luhamaal piiri. Auto täiendaval kontrollimisel leidsid ametnikud pagasiruumi ehitatud mitmekordse põhja seest peidetuna 32 440 Vene maksumärkidega sigaretti.

Samal päeval üritas Lätist pärit mees Luhamaa piiritollipunkti kaudu Eestisse tuua arvutite  mälupulkasid. Tavatarbija kohta suur kogus – 2002 tükki – äratas tollitöötajates teravat huvi. Kaubakoguse maksumuseks võib olla 40 040 eurot. Alustati väärteomenetlus, kaup maksustati ja tagastati selle algsele omanikule.

Tallinna Reisisadama D-terminalis võeti 19. detsembri hommikupoolikul ühest veokist ära 133 kasutatud autoakut. Vajalikke dokumente kauba kohta ei olnud.

19. detsembri pärastlõunal peatati Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel Uulu parklas tollikontrolliks kinni auto, mille esmasel kontrollimisel tuvastati pagasiruumis 3 pruuni pappkasti. Põhjalikumal kontrollimisel leiti lisaks veel 4 kasti. Kokku oli 7 kastis 70 000 Valgevene ja Vene maksumärkidega sigaretti.

20. detsembril proovis juhuveobussiga Venemaalt saabunud mees Narvas üle piiri toimetada 17 320 Vene maksumärkidega sigaretti. Suitsupakid oli ta peitnud bussi radiaatori ja konditsioneeri taha.

20. detsembri õhtul sõitis Venemaalt Luhamaa piiritollipunkti veoauto, mis suunati röntgen-läbivalgustusse. Pildi analüüsimisel avastati veoauto haagise neljast rattast 78 000 Vene maksumärkidega sigaretti.

Koidula piiritollipunkti ametnikud tuvastasid 21. detsembril Venemaalt saabunud VW  Multivani roolis olnud mehelt ja kaasreisijalt kokku 57 000 eurot ja 3853 USA dollarit sularaha. Mehed sularaha eelnevalt deklareerida ei soovinud ja väitsid tollitöötajatele, et auto esiistme alt leitud kupüürid olid laenuks saadud raha. Olgu lisatud, et seekordsel kaasreisijal on varem ka endal olnud pahandusi. Ühe tema sõiduki pagasiruumi alla ehitatud peidikust on varem leitud keelatud kaupa – toona oli tegemist 130 kalamarja konserviga ning istme alla peidetud kilekotist leiti 30 000 USA dollarit sularaha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles