Narkovõõrutusel olevate emad lapsed hakkavad saama tasuta rinnapiimaasendajat

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV positiivsete emade lapsed saavad tasuta rinnapiimaasendajat.
HIV positiivsete emade lapsed saavad tasuta rinnapiimaasendajat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui seni jagati tasuta rinnapiimaasendajat HIV-positiivsete emade lastele, siis alates sellest aastast saavad tasuta toitesegu ka need noored emad, kes on metadoonasendusravil.

«Minule tuli see otsus üllatusena, aga meeldiva üllatusena,» ütles aidsi tugikeskuse projektijuht Nelli Kalikova. Kalikova sõnul on neil noortel emadel, kes ei ole saanud HI-viirust, mitu muud nakkust nagu B- või C-hepatiit, mis võivad last ohustada.

«Kui nad tarvitavad narkootikume, siis neil läbi sõrmede vahelt voolab väga suur raha, niipea kui nad lõpetavad tarvitamise, on nad vaesed nagu kirikurotid, sest raha tuleb ja läheb siis, kui nad on selles kriminaalses ringkonnas,» selgitas Kalikova ja lisas, et tasuta toitesegu aitab asendusravil olevate emade puhul tagada seda, et ka lapsel oleks midagi süüa.

Tervise Arengu Instituudi andmetel sünnitas mullu metadoon-asendusravil olevatest patsientidest 20 naist. «Osa neist naistest (kahjuks täpset arvu ei tea) võivad olla HIV-positiivsed ja saavad rinnapiimaasendajat nakkuskliinikute juurest,» selgitas instituudi pressiesindaja Maris Jakobson. Tasuta toitesegu on võimalik saada kolmes suuremas nakkushaiguste ambulatoorses osakonnas (Lääne-Tallinna Keskhaigla,  Ida-Viru Keskhaigla, Narva Haigla) ning toitesegu jagatakse lapse 12. elukuuni.

Jakobson kinnitas, et HIVi nakatunud rasedatele tagatakse profülaktiline ravi nii raseduse kui sünnituse ajal ning seda võimaldatakse ka sündinud lapsele. Eelmisel aastal sai 205 imikut, tasuta toitesegu, et vältida HIV-nakkuse levikut rinnapiima kaudu. Aasta varem said tasuta toitesegu 194 imikut, 2009. aastal 198 ja 2008. aastal 191 imikut.

Rasedatest (nii sünnitajad kui ka abortlõppega rasedused) oli 2007. aastal HIVi nakatunuid hinnanguliselt 0,5 protsenti. Samas annavad piirkondlikud andmed Ida-Virumaa kohta HIVi levimuseks rasedate seas 2 protsenti ning Tallinnas 0,7 protsenti. Seetõttu on ka toitesegude pakkumine Jakobsoni sõnul koondatud neisse piirkondadesse.

Emalt on aastate jooksul nakkuse saanud 38 last (neist 3 aastal 2009 ja 2 aastal 2010). Kõigist uutest HIV-juhtudest moodustasid emalt lapsele nakkuse ülekandumise juhud 2009. aastal 0,7 protsenti ja 2010. aastal 0,5 protsenti.

Rahaliselt kulus mullu tasuta toitesegu ostmiseks 51 000 eurot, 2010. aastal 798 979 krooni (51 064 eurot) ja 2009. aastal 638 883 krooni (40 832 eurot). Rinnapiimaasendaja ostmist rahastatakse riikliku HIVi- ja aidsistrateegia vahenditest. Alanud aastal jääb eelarve samaks mis 2011. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles