Politsei laseb joovet tuvastada haiglate lepinguteta

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Haiglate liit nõuab justiitsministrilt ja siseministrilt vastust, kuidas lahendatakse olukord, kus politsei -ja piirivalveamet nõuab tervishoiuteenuse osutajatelt ilma halduslepinguta sundkorras joobe tuvastamist, mis on õiguskantsleri kinnitusel vastuolus põhiseadusega, kirjutab Õhtuleht.

Läinud aasta detsembris teatas politsei-ja piirivalveamet, et lihtsustatud korras läbiviidud riigihankele, mille eesmärgiks oli sõlmida halduslepingud kõikide piirkondade tervishoiuteenuse osutajatega, esitasid pakkumused vaid mõned teenuseosutajad ja hanke eesmärk jäi saavutamata.

PPA kinnitab, et kuigi riigihanke tulemusel ei sõlmitud pakkumuse esitanutega halduslepinguid, jätkub teenuse osutamine ja selle eest tasumine õigusaktides sätestatud korras, vahendab Haiglate liit.

Nüüd küsib liit siseministrilt ja justiitsministrilt, kuidas on planeeritud lahendada PPA ja tervishoiuteenuse osutajate vahel tekkinud olukord, kus hoolimata õiguskantsleri märgukirjades sedastatud vastuolust põhiseadusega, nõutakse tervishoiuteenuse osutajatelt ilma halduslepinguta sundkorras joobe tuvastamist.

Politsei- ja piirivalveameti ja siseministeeriumi kommentaar:

Politsei täitevvõimuna lähtub oma tegevuses seadusest. Politsei- ja piirivalveseadus kohustab tervishoiuteenuse osutajat ja riiklikku ekspertiisiasutust võtma politsei nõudmisel vere- või bioloogilise vedeliku proovi isiku joobeseisundi tuvastamiseks. Seadus annab õiguse selleks haiglatega halduslepingu sõlmimiseks, kuid vastavat kohustust ei ole.

Siseministeerium on PPA ja teiste partneritega analüüsinud erinevaid võimalusi. Hetkel on töös joobe tuvastamise protsessi ja regulatsiooni täpsustamine, et tagada kõikidele osapooltele nende õigused.

Kuivõrd tervishoiuasutuse teenuste kaasamise aluseid on mitu (st. isiku soovist kuni isiku seisundini, milles ta ei ole võimeline tajuma ümbritsevat), siis on konkreetsete protseduurireeglite täpsustamine veel tööjärgus. Võimalikud lahendused arutatakse läbi osapooltega ja kindlasti rakendatakse parim võimalik lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles