Rohelised tahavad Eerik-Niiles Krossi kautsjonit riigilt tagasi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross jälgis märtsis 2011 valimistulemusi Pärnus Krossi ehk Frensi kohvikus.
Eerik-Niiles Kross jälgis märtsis 2011 valimistulemusi Pärnus Krossi ehk Frensi kohvikus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Erakond Eestimaa Rohelised nõuab valimiskomisjonilt tagasi partei nimekirjas riigikokku kandideerinud Eerik-Niiles Krossi eest makstud kautsjonit summas 556,04 eurot, mida komisjon keeldub aga maksmast.

Rohelised tasusid möödunud kevadel toimunud riigikogu valimiste eel erakonna valimisnimekirjas olnud kandidaatide eest kautsjoni kokku summas 69 505 eurot, sealhulgas nende nimekirjas kandideerinud vabatmehe Eerik-Niiles Krossi eest 556,04 eurot.

Tänavu 6. jaanuaril esitasid rohelised valimiskomisjonile kautsjoni tagastamise avalduse. 11. jaanuaril otsustas valimiskomisjon avalduse rahuldamata jätta.

Rohelised esitasid valimiskomisjoni sellise otsuse peale kaebuse riigikohtule.

Erakond märgib, et Eerik-Niiles Kross sai valimistel 3 579 häält, mis oli üle poole valimisringkonna number 12 lihtkvoodist. Riigikogu valimise seadus reguleerib, et üksikkandidaadile või erakonnale makstakse kautsjon tagasi, kui kandidaat osutub valituks või saab valimisringkonnas hääli vähemalt poole lihtkvoodi ulatuses. Tagastamata kautsjoni kannab Vabariigi Valimiskomisjon riigituludesse.

Roheliste kaebuses seisab, et riigikogu valimiste seaduse (RVS) kohaselt käsitletakse kandidaadina kandideerimisõiguslikku Eesti kodanikku, kes vastab seaduses sätestatud nõudmistele. «Seega on kandidaatideks kõik kandideerimisõiguslikud Eesti kodanikud, olenemata sellest, kas nad kandideerivad erakonna nimekirjas või üksikkandidaatidena,» leiab roheliste erakond.

Sama seaduse paragrahvi 77 sõnastusest tuleneb, et «... erakonnale makstakse kautsjon tagasi, kui kandidaat ... saab valimisringkonnas hääli vähemalt poole lihtkvoodi ulatuses ...». «Sõnastusest ei tulene, et valimisringkonnas vähemalt poole lihtkvoodi ulatuses häälte saamine on kautsjoni tagasimaksmise aluseks vaid üksikkandidaatide, mitte erakonna nimekirjas kandideerinud kandidaadi puhul,» leiavad rohelised.

Valimiskomisjon oli aga vastuses rohelistele märkinud , et kautsjon tuleb tagasi maksta vähemalt poole lihtkvoodi ulatuses häälte saamisel ainult üksikkandidaatidele.

«Erakond Eestimaa Rohelised ei nõustu Vabariigi Valimiskomisjoni järeldustega ning leiab, et RVS paragrahvi 77 sõnastus ei anna alust selliste järelduste tegemiseks,» märgib erakond kaebuses.

Valimiskomisjon on seisukohal, et kautsjoni tagasimaksmise vaidlustamise tähtaeg on möödunud. «Kautsjoni tagasimaksmine ei toimu erakonna avalduse alusel, vaid riigikogu valimise seaduse paragrahvi 77 kohaselt. Sellest lähtudes on Vabariigi Valimiskomisjon 24. märtsi 2011. aasta otsusega nr 66 tagastanud kautsjoni valimistel osalenud erakondadele ja üksikkandidaatidele ning tagastamata kautsjoni kandnud riigituludesse,» märkis valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul riigikohtule. «Nimetatud otsust oleks Erakonnal Eestimaa Rohelised olnud võimalik vaidlustada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles