Esimehesoosiku söandas avaldada kolm IRLi asejuhiks pürgijat

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimeheks kandideerivad Urmas Reinsalu, Liisa Pakosta ja Andres Herkel.
IRLi esimeheks kandideerivad Urmas Reinsalu, Liisa Pakosta ja Andres Herkel. Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica Liidu kolmele aseesimehekohale kandideerivad kuus kandidaati, kellest pooled ei soovi praegu avalikustada, keda nemad näeks erakonna uue juhina.

Parts ja Ergma on Reinsalu poolt

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts toetab Urmas Reinsalu, sest Reinsalul on tema hinnangul palju avastamata potentsiaali nii avalikkuse kui ka enda jaoks.

«Ei pea muretsema, et ta ei suudaks välised konkurente ületada ja üllatada,» sõnas Parts.

Parts tõstis esile ka Reinsalu realismitaju - mida saab poliitikaga  muuta ja mida mitte ning milleks üldse erakonnad.

«Kui temaga tõsiselt rääkida, siis ei aja ta noil teemadel mingeid liblikaid,» selgitas Parts.

Parts lisas, et Reinsalul on ka korralik kogemustelaegas, sest too on olnud tegija päris pikka aega.

«Ega keskpäraseid tegelasi Meri kaua enda juures hoidnud, IRLis on üks sisulistest liidritest algusest peale,» sõnas Reinsalu.

«Äärmuste taluja,» lisas ta neljanda põhjuse.

Riigikogu esimees Ene Ergma toetab samuti Urmas Reinsalu valimist IRLi esimeheks.

«Reinsalul on kõige suurem potentsiaal erakonna tasakaalukaks juhtimiseks,» põhjendas Ergma.

Lukas toetab Herkelit

Riigikogulane Tõnis Lukas ütles Postimehele, et tema toetab Andres Herkeli kandidatuuri, sest neil on ühine platvorm ja nad teevad eeltööd ühiselt kandideerimiseks.

Pole otsustanud

Riigikogulane Marko Mihkelson ütles, et tema teeb oma lõpliku otsuse pärast kandidaatide debatte ja nende esitatud seisukohade kuulamist ning esimene debatt eelmisel laupäeval Harju piirkonna üldkogul oli selles osas heaks alguseks.

«Kõik kolm on küll tuntud poliitikud, kuid kandideerimine ühenderakonna esimeheks on neil kõigil esmakordne,» selgitas Mihkelson. «Seepärast leian, et just sisudebatid peaksid andma vastuse küsimusele, kuidas kandideerijad näevad nii erakonna kui Eesti tulevikku lähemate aastate jooksul.»

Riigikogulane Margus Tsahkna sõnas aga, et kui ta oma kandidatuuri aseesimehe kohale üles seadis, ütles ta ka, et ootab tulist debatti, milliseks kujuneb IRLi rahvuslik-konservatiivne tulevikupoliitika.

«See debatt esimeeste vahel on alles algusjärgus. Kõik kandidaadid on kogenud poliitikud ja loodan, et debatt ei keskendu vaid IRLi siseküsimustele,» sõnas Tsahkna.

Tema väitel on täna oma nägemust rohkem avanud Liisa Pakosta ja Urmas Reinsalu.

«Mulle meeldib, et IRLil on üheks kandidaadiks südikas ja julge naine, kes toob sellesse debatti sisse ka minu poolt välja käidud hooliva-konservatiivsuse jooni, mis puudutab eelkõige meie rahva potentsiaali avanemist,» selgitas Tsahkna. «Kutsun üles kõiki inimesi, ka neid, kes ei kuulu IRLi, sellele debatile kaasa elama, kuna täna sõnastatakse seisukohti, mis mõjutavad ka meie ühiskonna tuleviku arenguid.»

Haridusminister Jaak Aaviksoo ütles aga Postimehele, et tema peab erakonna sisevalimisi erakonna siseasjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles