Keskerakonnast leiti nuhkimise jälgi

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm riigikogus
Hannes Rumm riigikogus Foto: Peeter Langovits

Kaitsepolitsei töötajad leidsid Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides üle 400 lehekülje väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust, mis kuulub Euroopa Liidu Eesti esinduse juhile Hannes Rummile, ja mis ei tohiks kuidagi olla Keskerakonna või Toobali käsutuses.

Kaitsepolitsei on Rummi informeerinud tema era- ja ametialase e-kirjavahetuse sattumisest võõrastesse kätesse.

Seaduslikul moel ei oleks tohtinud kuidagi Toobali kätte jõuda kirjavahetus, mis jäi aega, mil Rumm oli veel sotsiaaldemokraadina tegev poliitikas. Toobali töökohal seisnud, järjehoidjatega varustatud väljatrükitud e-kirjad on saadetud ja saadud enne läinud aasta sügist.

Toobali ja teise riigikogu liikme, keskerakondlase Ester Tuiksoo 600-eurose mõjuvõimuga kauplemise kahtlustuse uurimise juures jõudsid uurimisorganid ka kõne all oleva ebaseaduslikult hangitud kirjavahetuse jälile, mille juures kontrollitakse kolme karistusseadustiku paragrahvi alusel kuriteo võimalikku kordasaatmist. Üheks neist on kriminaalseadustiku paragrahv 137 ehk eraviisiline jälitustegevus, mis ütleb, et jälitustegevuseks seadusliku õiguseta isiku poolt teise inimese jälgimise eest tema kohta andmete kogumise eesmärgil karistatakse süüdi mõistmise korral rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega».

Toobal ütles eile õhtul, et tema ei suuda mõista, millisest kirjavahetusest jutt käib, ja lubas oma arvutitest üle vaadata. Kui Postimees rõhutas, et tegemist ei olnud arvutis olevate kirjadega, vaid teadlikult välja prinditud võõra kirjavahetusega, teatas Toobal, et peab minema koju pabereid ja tagasisaadud arvuteid üle vaatama.

Hannes Rumm kuulus eelmises riigikogu koosseisus sotsiaaldemokraatide fraktsiooni. Mullu riigikogu valimiste järel ta riigikokku enam ei naasnud. 1. septembrist juhib Rumm Euroopa Liidu esindust Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles