Libaloendajad käivad kodudes raha ja andmeid küsimas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libaloendaja.
Libaloendaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki rahvaloendajad hakkavad eestlasi nende kodudes külastama alles veebruari keskpaigast, on mitmelt poolt Eestist laekunud teateid, et end loendajateks nimetavad inimesed püüavad pääseda korterisse või küsida loendamise eest raha.

Näiteks sisenesid 10. jaanuaril ühte Narva linna korterisse kaks mustades jopedes isikut, kes ütlesid, et viivad läbi rahvaloendust ning küsisid korterielanikult selle eest 100 eurot. Elanikul õnnestus libaloendajad minema ajada.

Päev hiljem koputasid Türi linnas korteri uksele kaks meest, kes esitlesid end rahvaloendajatena ning üritasid korterisse tungida. Korterielanikul õnnestus uks kinni suruda.

13. jaanuaril helistati Viljandis ühe inimese mobiiltelefonile ning end rahvaloendajaks nimetades küsiti, kas majas elab 15-74-aastaseid meesterahvaid. Kõne vastu võtnud inimene talitas õigesti ega öelnud helistajale oma nime.

Rahvaloenduse välitööde juht Maris Post rõhutas, et enne 16. veebruari mitte ühtegi rahvaloendajat ringi ei käi. «Oluline on jätta meelde, et meie rahvaloendajad esitavad inimesi külastades alati Statistikaameti välja antud pildiga töötõendi ning kannavad rahvaloenduse sümboolikaga salli ja sinist kohvrit,» selgitas Post.

Politsei soovitab igalt ukse taha ilmunud kahtlaselt inimeselt küsida ametitõendit. Igal ehtsal ametiisikul, kaasa arvatud rahvaloendajal ja politseinikul, on see alati kaasas.

Samuti ei maksa anda igale ukse taha tulnud küsijale või helistajale oma isikuandmeid. Kahtlaste isikute korral tasuks ühendust võtta politseiga ja oma tähelepanekutest rääkida, kirjeldada isikuid ning anda auto registreerimisnumber.

Rahvaloendajad külastavad kodusid ajavahemikus 16. veebruar kuni 31. märts. Täiendavat infot rahvaloendajate ja nende tundemärkide kohta saab statistikaameti telefonil 625 9100 ning Statistikaameti kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles