Ratas: võõraste kirjade omaja peab oma tegude eest vastutama

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas.
Riigikogu aseesimees Jüri Ratas. Foto: Toomas Huik/Postimees

Riigikogu aseesimees, keskerakondlane Jüri Ratas peab võõra kirjavahetuse omamist ebaeetiliseks ning leiab, et selle teo toimepanija peab oma tegevuse eest vastutama.

«Kindlasti (fraktsioon – toim) reageerib, peab reageerima. Kui kirjad on ebaseaduslikult saadud, siis selle teo tegija peab ka selle eest vastutama,» ütles Jüri Ratas. Saadiku sõnul ei tea tema, mis asjaoludel sattus võõra inimese kirjavahetus Keskerakonna büroosse. «Kas te tahate teada, kas ma vaatan kõiki kirju, mis partei kontoris on? Ei vaata.»

Riigikogu aseesimehe sõnul võiks kirjavahetus, mis on läinud ühelt inimeselt teisele, olla saatja ja saaja vaheline. «Kui see on laiem, see kiri on saatja või saaja poolt edasi saadetud, siis ma ei näe selles probleemi». Kui aga keegi kolmas on selle kirja saanud, siis ei ole see Ratase sõnul mõistlik tegu. «See on ebaeetiline,» kinnitas ta.

Küsimusele, kas Keskerakonna riigikogu fraktsiooni poolt võiks tulla Priit Toobalile ettepanek peatada oma saadikuvolitused, ütles Ratas, et seda on veel vara öelda.

Täpsustavale küsimusele, millal võiks õige aeg olla, nähvas saadik, et tema seda ei tea. «Ma ei tea, kus Priit Toobal ongi. Teda ei ole fraktsioonis, meil on koosolek, aga teda ei ole.»

Ratase sõnul arutab fraktsioon ilmsiks tulnud skandaali tänase päeva jooksul. «Loomulikult peab reageerima, aga see ei saa toimuda kahurimeetodil.»

Kaitsepolitsei töötajad leidsid Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides üle 400 lehekülje väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust, mis kuulub Euroopa Liidu Eesti esinduse juhile Hannes Rummile, ja mis ei tohiks kuidagi olla Keskerakonna või Toobali käsutuses.

Kaitsepolitsei on Rummu informeerinud tema era- ja ametialase e-kirjavahetuse sattumisest võõrastesse kätesse.

Seaduslikul moel ei oleks tohtinud kuidagi Toobali kätte jõuda kirjavahetus, mis jääb aega, mil Rumm oli veel sotsiaaldemokraadina tegev poliitikas. Toobali töökohal seisnud, järjehoidjatega varustatud väljatrükitud e-kirjad on saadetud ja saadud enne läinud aasta sügist.

Keskerakonna teatel sattus Euroopa Komisjoni Eesti esinduse praeguse juhi Hannes Rummu erakirjavahetus nende büroosse, kuna need tõi sinna endine sots Ivor Onksion, kes töötas Tallinna linnavolikogus volikogu aseesimehe, sotsi Jaak Juske nõunikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles