Simson: Toobali juhtumit peab arutama erakonna aukohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Kadri Simson.
Riigikogu liige Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu Keskfraktsiooni juhi Kadri Simsoni sõnul peaks täna päevavalgele tulnud Euroopa Liidu Eesti esinduse juhi erakirjade sattumist Priit Toobali kätte arutama erakonna aukohus.

Simsoni sõnul arutas fraktsioon oma tänasel koosolekul põgusalt Postimehe vahendusel avalikuks tulnud infot, et kaitsepolitsei leidis Priit Toobali kabinetist Hannes Rummu erakirjavahetuse.

«Me ei teinud ettepanekut (saadiku – toim) volituste peatamiseks, küll arutasime seda, et see küsimus vajab selgitusi ja et õige koht selle arutamiseks oleks erakonna aukohus,» sõnas Simson.

Fraktsioonijuhi sõnul on antud juhul eelkõige küsimus eetikas, sest «meist keegi ei taha, et meie isiklikud kirjad satuksid kellegi teise kätte».

Parteikaaslastele jagas täna ka selgitusi Priit Toobal, kuid Simsoni sõnul ei saanud nad väga palju rohkem teada, kui on ajakirjanduses avaldatud.

«Ma endiselt ei oska öelda, miks pidi Keskerakonna kontoris olema Hannes Rummu kirjavahetus. Ta ammu enam ei ole aktiivses poliitikas.» Kirjavahetuse väljatrükkidest büroos sai Simsoni kinnitusel fraktsioon täna teada meedia vahendusel.

Simsoni sõnul kinnitas Toobal tänasel kohtumisel, et «see materjal ei tulnud tema kätte mitte sellepärast, et ta oleks seda tellinud.» Ka olevat Toobal öelnud, et kuna tal ei olnud soovi sellise materjali saamiseks, siis ta ka ei pööranud sellele tähelepanu ning ei osanud ka seda kuidagi tähtsustada.

«Ta kindlasti ei öelnud meile, et selliseid asju tema juurest veel leida võiks. Pigem tundus olevat selline ühekordne juhtum,» kinnitas Simson.

Kaitsepolitsei töötajad leidsid Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides üle 400 lehekülje väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust, mis kuulub Euroopa Liidu Eesti esinduse juhile Hannes Rummule, ja mis ei tohiks kuidagi olla Keskerakonna või Toobali käsutuses.

Kaitsepolitsei on Rummu informeerinud tema era- ja ametialase e-kirjavahetuse sattumisest võõrastesse kätesse.

Seaduslikul moel ei oleks tohtinud kuidagi Toobali kätte jõuda kirjavahetus, mis jääb aega, mil Rumm oli veel sotsiaaldemokraadina tegev poliitikas. Toobali töökohal seisnud, järjehoidjatega varustatud väljatrükitud e-kirjad on saadetud ja saadud enne läinud aasta sügist.

Keskerakonna teatel sattus Euroopa Komisjoni Eesti esinduse praeguse juhi Hannes Rummu erakirjavahetus nende büroosse, kuna need tõi sinna endine sots Ivor Onksion, kes töötas Tallinna linnavolikogus volikogu aseesimehe, sots Jaak Juske nõunikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles