Seppik: erakonna selgitusi on raske uskuda

, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik
Ain Seppik Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Staažika keskerakondlase ja endise riigikogulase Ain Seppik sõnul on tal raske uskuda Keskerakonna selgitust, et endine riigikogulane Hannes Rumm jättis oma kirjavahetuse lauale vedelema.

«Ma nimelt Hannes Rummu tunnen, ta on küll punktuaalne mees ja väga hea keelekasutusega, ja ma ei kahtle selles, et ta iga päev aktiivselt suhtleb meili teel, aga et ta iga päev oma meile välja trükib, selles ma küll kahtlen,» sõnas keskerakondlane Ain Seppik. Ta lisas, et nii käituvat inimest näeb ta sel juhul küll esimest korda.

Seppiku sõnul saab ta oma erakonna selgitusest aru, et kirjavahetuse Keskerakonna büroosse viinud noormees leidis endise saadiku kirjavahetuse linnavolikogust laua pealt, aga Hannes Rumm oli hoopis riigikogu liige.

«Nii et vähe sellest, et ta need välja printis, pidi ta need tassima ka volikokku ja seal lauale viskama. Minule on Hannes Rumm jätnud täiesti adekvaatse mulje,» sõnas Seppik.

Seppiku sõnul on ta mõelnud, miks Keskerakond just Hannes Rummu kirjavahetust kogus. «Võib olla kusagil analüüsiti, et Rumm on nii perspektiivikas poliitik, et võtab sotsiaaldemokraadid üle ja asub ise juhtima. Ma ei oska öelda,» tõdes Seppik.

«Aga fakt on see, et see paberipakk seal oli,» lisas keskerakondlane. Küsimusele, kas olete ehk ise erakonna büroos kotte väljatrükkidega näinud, vastas Seppik, et ta ei ole büroos kunagi läbiotsija pilguga vaadanud. «Ühes erakonna kontoris vedeleb pabereid igal pool ja Keskerakonna kontor ei ole selles mõttes erand.»

Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson kinnitas täna Postimehele, et tegemist on üksiku juhtumiga. «Kui Kadrile selline mulje jäi, siis jäi. Kui Kadri seda kõike usub, sest ta peab uskuma ja tahab uskuda, siis nii on,» sõnas Seppik, lisades «never say never» (iial ära ütle iial –toim) Seppiku sõnul tema nii kindlalt ei ütleks, et nüüd on kõik hästi, kuigi tegelikult on kõik halvasti.

Küsimusele, kas ka varem on erakond nii aktiivselt materjale kogunud, sõnas Seppik, et tema küll ei tea.

«Minu meelest on viimase 1,5 aasta jooksul midagi väga tõsist lahti. Midagi on tõsiselt juhtunud erakonna sisekliimas ja poliitilises eetikas.» «Ma võin anda oma teatud numbriga pea, et erakond ütleb jälle, et me provokatsioonidele ei allu ja alusetud süüdistused tõrjume tagasi,» ütles Seppik rääkides Keskerakonna võimalikust reaktsioonist võõraste kirjade omamise kohta. Seni kuni erakonna esimees Edgar Savisaar sellist käitumist tolereerib, ei juhtu Seppiku hinnangul midagi. «Enne ei juhtu üldse midagi, kui erakonna esimees võtab veidi realistlikumaid positsioone.»

Kaitsepolitsei töötajad leidsid Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides üle 400 lehekülje väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust, mis kuulub Euroopa Liidu Eesti esinduse juhile Hannes Rummule, ja mis ei tohiks kuidagi olla Keskerakonna või Toobali käsutuses.

Kaitsepolitsei on Rummu informeerinud tema era- ja ametialase e-kirjavahetuse sattumisest võõrastesse kätesse.

Seaduslikul moel ei oleks tohtinud kuidagi Toobali kätte jõuda kirjavahetus, mis jääb aega, mil Rumm oli veel sotsiaaldemokraadina tegev poliitikas. Toobali töökohal seisnud, järjehoidjatega varustatud väljatrükitud e-kirjad on saadetud ja saadud enne läinud aasta sügist.

Keskerakonna teatel sattus Euroopa Komisjoni Eesti esinduse praeguse juhi Hannes Rummu erakirjavahetus nende büroosse, kuna need tõi sinna endine sots Ivor Onksion, kes töötas Tallinna linnavolikogus volikogu aseesimehe, sots Jaak Juske nõunikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles