Üliõpilased pöörduvad abi saamiseks kultuurikomisjoni poole

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EÜLi juhatuse esimees Eimar Veldre.
EÜLi juhatuse esimees Eimar Veldre. Foto: Mihkel Maripuu

Täna kogunenud üliõpilasesindajad üle Eesti otsustasid esitada kultuurikomisjonile oma ettepanekud seoses kõrgharidusreformiga, lootuses, et nendega arvestatakse.

Kui kultuurikomisjon üliõpilasesindajatega läbi rääkida ei taha, asutakse eelnõu teisel lugemisel riigikogu juures meelt avaldama. EÜLi esimees Eimar Veldre küll loodab, et kultuurikomisjon arvestab üliõpilaste soovidega, et meeleavaldust tegema ei peaks.

EÜLi hinnangul ei ole poliitikud arvestanud tudengite ettepanekutega, mis põhinevad uuringutel ja mida on aastaid välja kujundatud. «Küll aga muutuvad poliitikute endi lubadused lausa mõne kuuga,» nentis EÜLi esimees Eimar Veldre.

Kõrgharidusreformi eelnõu kohaselt peab tudeng täitma õppekava täies mahus ehk tegema semestris 30 EAPd. Muidu võib kool hakata temalt tasu nõudma.

Õppetoetuste seaduse eelnõu hakkab toetusi jagama küll vajaduspõhiselt praeguse plaani kohaselt u 135 eurot kuus, kuid seda samuti vaid 30 EAP täitnud tudengitele. «Sellise summaga aga ära ei ela ja kooli kõrvalt peab ikka tööle minema,» sõnas Veldre. «Täiskoormuse kõrvalt on see raske, nii et tekib oht, et paljudel tudengitel jääb 30 EAPd tegemata ja tuleb lisaks ka koolile maksma hakata.»

Samuti keelatakse eelnõuga akadeemilisel puhkusel ainete sooritamine. «See tähendab, et aineid võib kuulata, aga eksameid teha ei tohi,» ütles Veldre.

Ainuke punkt, kus tudengitega seisukohtadega osaliselt arvestati, puudutab lävendipõhist vastuvõttu. See kehtestatakse ehk tasuta võetakse õppima need, kes ületavad seatud lävendi. «Aga ka siin jääb kõrgkoolidel siiski õigus teatud juhtudel vastuvõttu piirata,» lausus Veldre.

«Eelkõige ootame kompromissi õppekoormuse teemal ja oleme valmis selleks läbi rääkima,» sõnas Veldre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles