Riigiprokurör: e-kirjavahetuse juhtumis on kolm võimalikku kuritegu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiprokurör Heili Sepp
Riigiprokurör Heili Sepp Foto: Toomas Huik

Riigiprokurör Heili Sepa sõnul tuleb e-kirjavahetuse juhtumi puhul kontrollida kolme võimaliku kuriteo tunnuseid.

Esmalt sõnumisaladuse rikkumine, eraviisiline jälitustegevus ja delikaatsete isikuandmete avalikustamine, kuna enam kui 400 lehekülje seas oli ka erakirjavahetust ning delikaatsete isikuandmete avalikustamine või neile juurdepääsu võimaldamine on samuti kuritegu.

«Loodame, et meil õnnestub tõde välja selgitada ja kui tõendite kogumise tulemusel ilmneb, et kellegi käitumine vastab mõnele neist kolmest kuriteost, jõuab menetlus ka kellegi süüstamiseni,» ütles Sepp, kes nimetas kogu lugu näotuks, kuid lisas, et eetilised etteheited ei määra kriminaalmenetluse saatust.

Toobal kuulatakse uuesti üle, samuti tuleb selgitusi anda Keskerakonna poolt skandaali keskmesse tõstetud noorpoliitik Ivor Onksionil, kes teatas eile, et kirjavahetuse viis Toobali kätte tema.

Kui Postimees üleeile õhtul Toobalile helistas ning konkreetselt Rummu kirjade kohta küsis, vastas Toobal, et ta ei mõista, millistest kirjadest jutt käib. Eile oli pilt sootuks selgem ja Onksion võttis süü enda peale.

«Need materjalid vedelesid fraktsioonis laua peal ja neid lugesid kõik, kes seda soovisid. Kuna mina kirjutan kaastööd ajalehele Kesknädal juba möödunud aasta veebruarikuust, siis esialgu mõtlesin, et nendes materjalides oleva info vastu võiks Kesknädal huvi tunda, ning viisin need Keskerakonna büroosse,» teatas Onksion Keskerakonna vahendusel.

Viimase seletus tekitas aga mitmes Toobali parteikaaslases arusaamatust. «Mina vana kooli mehena võiksin e-kirju välja printida, aga ma ei tee seda, ja veelgi raskem on uskuda seda kaasaegsest mehest Hannes Rummust,» ütles Keskerakonna juhatuse liige Ain Seppik.

«Veelgi enam – väga kahtlen, et Rumm printis oma kirjad välja ja viis need Tallinna linnavolikogu laudadele laokile ajal, mil ta ise oli hoopis riigikogus.»

Ka riigiprokurör Sepp kinnitas, et Keskerakonna välja käidud versioonis on nii mõnigi vastuolu kriminaalmenetluses ilmnenuga. «Kogu välja käidud infot tuleb enne kontrollida, kui uskuda,» ütles Sepp.

Küsimusele, kas ta usub juttu, et Rumm ise printis süstemaatiliselt oma eravestlust välja ja jättis kirjad vedelema, vastas Sepp: «Ei usu. Me kontrollime loomulikult kõiki versioone, aga see ei tundu tõepoolest tõenäoline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles