Ida-Virumaa lasteasutustes jagati uut testamenti

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gooti kirjas Uus Testament.
Gooti kirjas Uus Testament. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Soomlastest jumalasõna kuulutajad käisid eelmise aasta lõpus mööda Ida-Virumaa  lasteasutusi, kus usuteemalist kirjandust jagati nii koolilastele kui ka lasteaiapõnnidele.

Lastevanemate pahameeleks käis eelmisel aastal vahetult enne jõule mööda lasteasutusi seltskond, kes jõulusoovide ja kingituste tegemise tähe all jagas lastele raamatut «Uus testament», lisaks veel õhemaid raamatukesi ning jõulukaarte.



«Meile tulid vanemad soome rahvusest isikud, kes tahtsid jõulude puhul anda väikese kontserdi ning jagada lastele kommi,» rääkis Põhjarannikule Toila lasteaia Naerumeri juhataja Aili Saarne, kelle sõnul toimus lasteaias parasjagu advendihommik ning uks, mis tavaliselt lukus, oli hilisemate vanemate ootel alles avatud.
Kuna tegemist oli eakate inimestega, siis ei pidanud lasteaiaõpetajad paljuks neid laulda lubada, lisaks sellele pakkusid külalised lastele kommi ning tõid kingituseks villaseid sokke.

Lisaks sellele toodi lasteaeda virn raamatuid, mida õpetajad lastele jagada ei lubanud. Koos kommide ja sokkidega jagati lastele aga ka jõulukaarte ning õhemaid brošüüre. «Sel hetkel oleks olnud külaliste ärasaatmine juba ebaviisakas,» põhjendas juhataja, miks raamatukesed laste kätte sattusid, ning tunnistas, et kui jõulukaartides ei olnud midagi taunitavat, siis raamatute jagamiseni poleks pidanud asi minema. Lastevanematele selgitati ka põhjusi, kuidas ja miks lapsed usuteemalist kirjandust said.


Jõhvi gümnaasiumi õppealajuhataja Ain Iro sõnul külastas eelmise aasta viimasel koolipäeval kooli ühe rahvusvahelise organisatsiooni esindaja, kes soovis kinkida «Uue testamendi nendele õpilastele, kes seda soovivad.

«Kõhklesin pikalt, kuid kõik asjassepuutuvad selgitused ära kuulanud, otsustasin seda siiski lubada, sest heade jõulude soovimine ja kingituste tegemine ei ole midagi tavatut ning igaühel on alati õigus kingitusi vastu võtta või nendest keelduda,» rääkis ta.«Kuna teema on tundlik ning et ei toimuks mingit kokkuleppimata sõnumi edastamist, liikusin isiklikult koos külalisega koolis ringi ja külastasime osa ainetunde õpetaja loal. Tunde, kus oli käsil mõni oluline teema või tegevus, me ei seganud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles