Enesetaputerrorist mõrvas Iraagi sunniitide partei asejuhi

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Iraagi põhjaosas Mosuli lähistel mõrvas enesetaputerrorist pühapäeval mõjuka sunniitide erakonna asejuhi, kui viimane kohtus eelseisvate kohalike valimiste eel teiste poliitikutega, ütles parteijuht.


Iraagi Rahvusliku Dialoogirinde (INDF) asejuht Hassan Zaidan al-Lihebi hukkus oma kodus, kuhu tunginud enesetapja laskis esmalt maha vähemalt ühe maja ees seisnud valvuri ja õhkis end seejärel rahvarohkes vastuvõtusaalis, ütles erakonna esimees Saleh al-Mutlaq Reutersile.

«Enesetaputerrorist avas tule valvurite pihta ja sisenes majja. Nad üritasid teda takistada, ent neil ei õnnestunud seda teha, enne kui ta jõudis Hassanini ja end õhku laskis,» lisas Mutlaq.

Mutlaq lisas, et talle teadaolevalt sai surma Lihebi, mitmed teised said raskelt vigastada.

Politseiallikate sõnul sai Mosulist veidi lõuna pool asuvas Qaiyara linnakeses lisaks Lihebile surma veel kuni neli inimest, teiste seas üks politseinik.

Mutlaq ütles, et 31. jaanuaril peetavatel provintsivalimistel eksdiktaator Saddam Husseini alluvuses teeninud kindrali auastmega Lihebi ise kandideerida ei kavatsenud.

Iraagis 2005. aastal peetud üldvalimistel sai INDF viienda erakonnana 275-kohalisse parlamenti, võites seal 11 saadikumandaati. INDF on parlamendis üks häälekamaid sunniitide ühendusi.

Suuruselt teine sunniitide koalitsioon INDF määratleb end mittesektantliku valimisnimekirjana, kes soovib võõrvägede lahkumist riigist ja Iraagi valitsusinstitutsioonide ülesehitamist.

Iraagis on sunniidid vähemuses, ehkki Saddami ajal valitsesid kogu riiki. Pärast Husseini režiimi kukutamist ja liitlasvägede sissetungi on Iraagis võimul elanikkonnast enamuse moodustavad šiiidid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles