Läti politoloogid: Venemaa ei õhutanud Riia rahutusi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Riia südalinnas.
Rahutused Riia südalinnas. Foto: Reuters / Scanpix

Enamik Läti poliitikuid ja politolooge ei usu, et hiljutist vandaalitsemist Riias õhutas korraldama Venemaa, kuid leiavad samas, et kui leidub rahastaja, siis inimesed teavad, mida teha.


Samas õnnestus politseil miitingueelsel nädalalõpul tabada ühe ründava internetikülje autor, vahendasid

ERR Uudised

saadet «Aeg luubis».

Et Riias elab palju venelasi, näevad politoloogid, et ka Riia linnaduumas võib kohalike valimiste järel Üksmeele Keskus saada rohkem kohti kui seni, üle poole aga ilmselt siiski mitte.

Läti ülikooli sotsiaalteaduskonna dotsendi Ivars Ijabsi sõnul mõtlevad kohalikud venelased väga erinevalt. «Kolmandik neist, kes siin elavad, on Läti riigist täielikult võõrandunud. Neil on ükskõik kõigest, mis puudutab seda riiki, sealhulgas ka praegust koalitsiooni,» selgitas Ijabs.

Kuigi Riias on palju rohkem ja ülevaatlikumat venekeelset ajakirjandust kui Eestis, on selle mõju venelaste infoväljale väiksem kui võiks olla.

Politoloogid leiavad, et rahutusi esile kutsuda on väga lihtne - kui on sponsor, kes maksab, siis inimesed teavad, mida teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles