Riigikohus jättis rohelistele Krossi kautsjoni tagastamata

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits

Riigikohus jättis täna rahuldamata erakonna Eestimaa Rohelised kaebuse Vabariigi Valimiskomisjoni toimingu peale, millega komisjon ei tagastanud erakonnale riigikogu valimistel roheliste nimekirjas kandideerinud Eerik-Niiles Krossi eest tasutud kautsjonit 556,04 eurot.

Küll aga soovitab riigikohus täpsustada seaduses erakondadele kautsjoni tagastamise tingimusi.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium tõi välja, et jõus on Vabariigi Valimiskomisjoni 24. märtsi 2011. a otsus nr 66, millega Erakonna Eestimaa Rohelised kautsjon kanti riigituludesse ja mille vaidlustamistähtaeg lõppes märtsis.

Erakond ei vaidlustanud seda otsust, küll aga taotles käesoleva aasta jaanuaris kautsjoni tagastamist. Kuna komisjoni märtsikuine otsus kehtib ja kehtivat otsust tuleb järgida, jättis riigikohus kaebuse rahuldamata.

Seetõttu jäi aga lahtiseks küsimus, kas valimiskomisjoni märtsikuine otsus on kooskõlas riigikogu valimise seaduse paragrahviga 77, mis reguleerib kautsjoni tagastamist. Kolleegium märkis, et see paragrahv võimaldab esmapilgul nii valimiskomisjoni kui rohelised esitatud tõlgendust. Seetõttu oleks ebaselguse kõrvaldamiseks soovitatav seadust muuta.

Rohelised leidsid riigikohtule saadetud kaebuses, et kuna Eerik-Niiles Kross sai valimistel 3 579 häält, mis oli üle poole valimisringkonna number 12 lihtkvoodist, siis peaks seaduse järgi kautsjoni tagastama. Riigikogu valimise seadus reguleerib, et üksikkandidaadile või erakonnale makstakse kautsjon tagasi, kui kandidaat osutub valituks või saab valimisringkonnas hääli vähemalt poole lihtkvoodi ulatuses. Roheliste hinnangul ei tulene seaduse sõnastusest, et kautsjon makstakse tagasi vaid üksikkandidaatide, mitte erakonna nimekirjas kandideerinud kandidaadi puhul, nii nagu leidis valimiskomisjon.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles