Partnerid ei usalda Eesti ettevõtjaid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjatele laenu ei anta ning partnerid küsivad suurt ettemaksu.
Ettevõtjatele laenu ei anta ning partnerid küsivad suurt ettemaksu. Foto: Caro / Westermann

Välismaised tooraine ja kauba müüjad nõuavad Eesti firmadelt ettemaksu, partnerites usalduse võitmiseks ei piisa ka enam meie firmadele riiklikku garantiid pakkuvast KredExi käendusest.


Sama probleemi ees on ka Läti ja Leedu firmad.
Suurem osa Eesti firmadest on selle murega kokku puutunud - täiesti tavapäraseks on saanud, et ettemaksu küsitakse kuni 70 protsenti, kaupade ja teenuste puhul koguni 100 protsenti ning see tendents on ettevõtjate kinnitusel süvenemas, kirjutab Äripäev. Seda ka siis, kui suhted tarnijaga on olnud pikka aega igati korrektsed.

Karjuv vajadus käibelaenude järele, et oma firmat toimimas hoida, viib ettevõtjad pankade uste taha, kes tihti ka täiesti puhta renomeega edukad ettevõtted tühjade kätega tagasi saadavad.

«Ei antagi laenu! Isegi kui pakume lisagarantiisid. Ka KredExi garantii ei ole piisav, sest nemad garanteerivad kuni 75 protsenti, aga 25 protsenti võib ikka olla panga jaoks liiga suur risk,» märkis ühe ettevõtte juht.

Äripäev uuris koos Eesti Tööandjate Keskliiduga probleemi tõsidust. Neljateistkümne tööstusharuliidu esindaja vastused küsimustele ei jätnud mingit kahtlust. Tulemustega on tutvunud ka rahandusminister Ivari Padar ja majandusminister Juhan Parts ning ministrid otsivad teemale lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles