Eesti passita jäänud neiu esitas piirivalvuritele kahe riigi dokumendid

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Meedias palju tähelepanu pälvinud Eesti passist ilma jäänud neiu dokumenti hakkas politsei- ja piirivalveamet kontrollima pärast seda, kui teismeline oli piiriületusel esitanud kahe riigi dokumendid.

«Selle tütarlapse (alusetult välja antud – toim) pass tuli välja nii, et ületas piiri ja miskipärast näitas kahte passi. Ma ei tea, miks tekkis vajadus kahte dokumenti näidata,» rääkis politsei- ja piirivalveameti kodakondsus- ja migratsiooniosakonna kodakondsustalituse juhataja Koidu Mesilane. Vahejuhtum toimus mullu oktoobris.

«Piirivalvurid võtsid meiega ühendust ja kui on inimesel topeltkodakondsus, siis meie kohustus on kontrollida, kas tal on õigus seda endale jätta, sest sünnijärgsetelt (Eesti kodanikelt –toim) me seda ära võtta ei saa,» selgitas Mesilane.

Ametnikud hakkasid menetlema teise riigi kodakondsuses olemist ning selle käigus selgus, et teismelisele on Eesti pass välja antud alusetult. «Mis tähendab, et ta polegi Eesti kodanik ja siis läks lahti teine menetlus,» rääkis ametnik.

Dokumendi äravõtmise menetlust alustati oktoobris ja saadeti ka emale vastav kiri. «Ta kirjutas meile kurva kirja vastu, et laps on puhtalt eestikeelne, et tema isamaa on Eesti,» rääkis Mesilane. Ta lisas, et ametnikule on sellest vähe, sest riigiesindajal peavad olema teistsugused alused, et seda dokumenti kehtivaks jätta.

Mesilase sõnul oleks ametnike eksimus nagunii lähiajal välja tulnud, sest neiu pass oleks aegunud järgmisel esmaspäeval ja ta oleks pidanud nagunii tulema seda vahetama ning siis oleks selle õigsust kontrollitud.

«Me ju ei tea topeltkodakondsuse võtjaid. Täna võtab Eesti kodakondsuse, homme läheb Vene saatkonda ja registreerib end Vene kodanikuks,» sõnas Mesilane. «Ta ei tule ju meile seda kohe kuulutama,» lisas ta.

Mesilase sõnul selgubki inimese topeltkodakondsus sageli piiriületuse ajal. «Kuna Eesti kodanik ei saa Venemaale siseneda ilma viisata ja Vene kodanik vajab ka Eestisse tulemiseks viisat, siis kui ta piiri ületab oma puhta passiga, kus viisat pole, hakkab piirivalvur seda uurima,» selgitas Mesilane.

Mesilase sõnul sai neiu isa naturalisatsiooni korras Eesti kodanikuks ligi kuu pärast tütre sündi. Tema emal on Vene kodakondsus. Politsei- ja piirivalveamet tühistas teismelise Eesti passi, kuid lapse isa esitas selle kohta vaide.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles