Iraan: lääs peaks sügavalt järele mõtlema

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Ali Akbar Salehi eile Türgi pealinnas Ankaras.
Iraani välisminister Ali Akbar Salehi eile Türgi pealinnas Ankaras. Foto: SCANPIX

Iraani välisministri Ali Akbar Salehi sõnul peaksid lääneriigid sügavalt järele mõtlema, enne kui otsustavad islamivabariigi naftaekspordile uued sanktsioonid kehtestada.

«Iraan on embargodega harjunud, kuna neid on riigi vastu rakendatud viimase 12 aasta jooksul. Me kindlasti ei tervita sanktsioone ja seega kutsume läänt üles sügavalt järele mõtlema, enne kui sellised meetmed kasutusele võetakse,» ütles Türgit külastav Salehi sealsele telekanalile NTV, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

«Me ei vaja ameeriklasi ega britte, et tagada Pärsia lahel julgeolek,» lisas välisminister, viidates pingelistele suhetele lääneriikidele, kes kardavad, et Teheran võib sulgeda Pärsia lahte India ookeanist lahutava strateegiliselt olulise Hormuze väina.

Iraani poliitikud ja kõrged sõjaväelased on ähvardanud meretee sulgeda ja kehtestada naftaembargo, kui lääneriigid peaksid riigi naftatööstusele sanktsioonid kehtestama. Euroopa Liidu välisministrid arutavad Iraanile uute sanktsioonide kehtestamist tuleval nädalal.

«Me tahame piirkonnas rahu ja stabiilsust,» ütles Salehi, kelle sõnul pole Iraan kunagi püüdnud sulgeda Hormuze väina läbi mille kulgeb umbes viiendik kogu maailma eksporditavast naftast, vahendas uudisteagentuur AFP.

Salehi kinnitusel on Iraan valmis naasma ka kuuepoolsetele kõnelustele, mille eesmärgiks on leida lahendus islamivabariigi tuumaprogrammile. «Iraan on valmis kõnelusteks ja see on ametlik seisukoht,» lisas Salehi.

Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidele ja sanktsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles