Saarts: meeldis, et Keskerakond ei otsinud õigustusi

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi sõnul oli temale Keskerakonna liidri Edgar Savisaare pressikonverentsilt üllatav sõnum, et toimunut ei hakatud õigustama.

Saartsi kinnitusel üllatus ta positiivselt, sest pressikonverentsil ei hakatud ütlema, et tegemist on tühipalja provokatsiooniga ja koordineeritud rünnakuga Keskerakonna vastu.

Selle asemel viidati presidendi sõnadele, kes tõi välja, et tegemist on tõepoolest laiema eetilise kriisiga, mis on Eesti erakondi tabanud, viidates seejuures lisaks ka IRLi elamislubade skandaalile.

«Minu jaoks oli põhisõnumiks, et ei hakatud teguviisi õigustama,» selgitas Saarts. «Ei hakatud ütlema, et see on tühipaljas provokatsioon, meie oleme süütud ja et teised erakonnad käituvad samamoodi, lihtsalt meedia rakendab nende suhtes topeltstandardeid. Seesugust, Keskerakonnale juba üsna tavapäraseks saanud reageerimisviisi me sel korral ei näinud.»

«Selle asemel öeldi, et rikkumise olemasolu peavad välja selgitama vastavad organid ja seisukoha võtab aukohus,» lisas Saarts.

Saartsi hinnangul viitas Savisaar täiesti korrektselt elamislubade skandaalile, sest sealgi võttis seisukoha aukohus. Ta lisas, et Keskerakonna poolt on tõenäoliselt välistatud, et nad hakkaksid kedagi kohe erakonnast välja viskama. Seda enne, kui aukohus on oma otsuse teinud.

«Kui vaatame IRLi, siis tasub meenutada, et siingi ei toimunud tagasiastumised ja erakonnast lahkumised kohe järgmisel päeval, kui skandaal ilmsiks sai» sõnas Saarts.

Saartsile paistis ka silma, et Keskerakonna juhtfiguuride hinnangul võisid materjalid olla sinna pandud või sokutatud.

Saartsi sõnul võinuks teleesinemisest oodata ehk veel vaid seda, et selgemalt oleks välja öeldud sedasorti kirjavahetuse omamise ebaeetilisus.

«Et asjale annab moraalse hinnangu aukohus, on selge. Kuid põhimõtteline sõnum, et me ei pea sellist teguviisi eetiliseks, oleks võinud erakonnajuhtide suust palju jõulisemalt kõlada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles