Eesti turistid pääsesid Egiptuses pantvangist

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eile pärastlõunal piirasid Egiptuses kohalikud elanikud ümber viis Luxorist Hurghadasse sõitnud bussi, kus oli ka 19 Eestist pärit turisti. Busside peatajate nõudmised olid suunatud kohalikele võimudele.

«Eile õhtul teel Luxorist Hurghadasse ilmselt kohalike elanike poolt peeti kinni viie bussiga kolonn, ühes bussis oli ka 19 Eesti kodanikku, kes naasid ekskursioonilt, » rääkis välisminister Urmas Paet Kuku raadio hommikusaates.

Esialgsetel andmetel olid teele tehtud tõkked ja kinnipidajatel olid ministri sõnul «kohalikku laadi nõudmised» ning selle aktsiooniga loodeti saada kohalike võimude tähelepanu. Nõudmised käisid Paeti sõnul kohaliku elatustaseme kohta.

«Seal ei olnud suuremat poliitilist laadi nõudmisi. Tegu oli puhtalt Egiptuse siseolukorraga, aga antud juhul kasutati vahendina välismaa turiste,» kinnitas ta. Ta lisas, et paraku need inimesed, kes selliseid aktsioone teevad on ka relvastatud. «Seekord kõik läks hästi, aga selliste intsidentide puhul pole kunagi võimalik ette öelda, kuidas see laheneb. Nii et riskid on seal olemas.»

Busse peeti kinni umbes viis kuni kuus tundi. Eesti aja järgi veidi enne südaööd pääsesid bussid taas liikuma ja kella neljaks öösel jõudsid turistid Hurghadasse hotelli tagasi.

«Otsest ohtu meie inimestele ei olnud, nad olid kogu aeg bussis, meil oli pidev telefoniühendus eestlaste ekskursioonijuhiga, » kinnitas Paet. Ta lisas, et paraku on selliseid juhtumeid, kus relvastatud isikud on Egiptuses turistibusse kinni pidanud, viimasel ajal olnud veelgi.

«Eile lõppes kõik hästi, kuna kohalik politsei pidas nendega seal läbirääkimisi,» sõnas Paet. Ministri sõnul on välisministeerium pärast Egiptuses toimunud vahejuhtumeid muutnud oma reisisoovitusi ning nüüd pannakse inimestele südamele, et Sharm El Sheiki või Hurghadasse minnes nende kohtadega piirdutaks ega mindaks ekskursioonidele väljapoole neid kuurorte.

«Eilne intsident näitas, et ka sellistes traditsioonilistes ekskursioonimarsruutidel tuleb selliseid asju ette,» lisas minister. Ta lisas, et olukord Egiptuses on ärev, hiljuti olid pealinnas Kairos massilised meeleavaldused ning kohalik analüüs ütleb, et need võivad taas korduda. «Paari aasta taguse ajaga ei saa tänast olukorda võrrelda, tänane olukord on kordi ebastabiilsem ja ärevam,» tõdes Paet.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles