HS: Soome mitmeid ostukeskusi ähvardab sundmüük

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kamppi keskus Helsingi südalinnas
Kamppi keskus Helsingi südalinnas Foto: Peeter Langovits

Mitmeid Soomes olevaid kaubanduskeskusi ootab tänavu ees sundmüük, ennustavad kinnisvaraturu spetsialistid Helsingin Sanomatele.

Osa välismaiseid investoreid ostis enne finantskriisi Soomest kaubanduskeskusi suure laenuraha eest. Nüüd võivad pangad hakata neid sundima oma osalusi müüma.

Tegemist pole pankrotistumistega, vaid laenude refinantseerimisega. Kui pangad keelduvad täiendavaid laenusummasid eraldamast, võivad nad hoopis nõuda osaluse müüki.

Helsingi Itäkeskus, Kamppi, Kämp Galleria, Espoos asuv Iso Omena ning paljud muud ostuparadiisid on valdavalt välismaiste firmade omanduses.

Välismaiste kinnisvarainvestorite suur laine saabus Soome 2006-2007 ehk siis vahetult enne rahanduskriisi. Selle taga oli kergelt kätte saadud laenuraha. Finantseerimine lahendatakse tavaliselt 5-7 aasta pikkuste laenudega ja seetõttu on sel ja järgmisel aastal vaja täiendavaid summasid.

Kuna olukord rahaturgudel on absoluutselt teistsugune kui aastat viis tagasi, siis pangad senistel tingimustel enam laenu ei anna.

Riigi suurimate kinnisvarainvestorite hulka kuuluv pensionikindlustusfirma Ilmarinen tegevjuht Timo Rintakallio peab võimalikuks, et pankade poolt pealesunnitud müüke saab sel aastal näha samas rütmis, nagu oli neid mullu Rootsis.

Suurim ostukeskuste omanik Soomes on börsifirma Citycon. Tegemist on Soome firmaga, mille omanikud on valdavalt välismaalased. Ettevõttele kuulub 23 protsenti Soome kaubanduskeskustest.

Turgu hästi tundev Cityconi majandusjuht Eero Sihvonen ei oota ostukeskuste suurt müügilainet, küll aga võib suuremaid liikumisi tulla äri- ja büroopindade vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles