Gaddafi režiimil oli deklareerimata keemiarelvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi Foto: SCANPIX

Muammar Gaddafi Liibüal oli ipriidimürske, mis tal tulnuks keemiarelva leviku tõkestamise organisatsiooni (OPCW) liikmena deklareerida, teatas OPCW täna.
 


OPCW inspektorid külastasid sel nädalal Liibüat ja kontrollisid relvavarusid, millest riigi praegused võimud varem midagi ei teadnud.

«Inspektorid uurisid Liibüa võimude palvel laskemoona, peamiselt suurtükimürske, mis leiti olevat keemiarelvad ja pidanuks seega olema deklareeritud,» ütles OPCW avalduses.

Mürske hoitakse Liibüa kaguosas Ruwagha hoidlas koos teiste keemiliste ainetega, millest Gaddafi valitsus oli teada andnud, kuid mida ei olnud veel hävitatud.

Liibüa üleminekuvõimud peavad esitama 29. aprilliks kõigi deklareeritud ainete hävitamise ajakava ja lõpptähtaja, ütles OPCW.

Gaddafi režiim liitus OPWC-ga 2004. aasta lõpus, kuid jõudis hävitada vaid 45 protsenti keemiarelvadest. Liibüal on veel 11,5 tonni sinepigaasi ehk ipriiti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles