Türgi ähvardab üle vaadata seisukoha Nabucco trassi asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nabucco energiaprojekti plaanitav trass..
Nabucco energiaprojekti plaanitav trass.. Foto: www.nabucco-pipeline.com.

Türgi ähvardas esmaspäeval vaadata üle oma positsiooni uue Euroopasse suunduva torujuhtme Nabucco asjus, kui euroliit peaks Ankaraga peetavad liitumiskõnelused blokeerima.


Venemaa ja Ukraina vaidlus tõi aasta algul kaasa Euroopa Liidu seni sügavaima gaasikriisi, mis on koondanud tähelepanu vajadusele vähendada ühendussõltuvust Vene tarnetest, ning üheks võimaluseks on kavandatav Nabucco torujuhe, mis tooks Euroopasse Türgi kaudu Kaspia mere või Lähis-Ida maagaasi.

«Kui tekib olukord, kus liitumiskõnelustel blokeeritakse energiapeatükk, oleme sunnitud vaatama üle oma positsiooni Nabucco osas,» hoiatas Brüsselis visiidil viibiv Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan.

Türgi liitumiskõnelustel euroblokiga on Küprose vastuseisu tõttu energiapeatükk praegu külmutatud. «Me peame olema avameelsed. Lõuna-Küpros avaldab Euroopa Liidule survet, mistõttu mõnda peatükki, näiteks energiat, ei avata,» ütles Türgi peaminister.

Erdoğani sõnul peaks aga ka vastaspool käituma õiglaselt. «Nad ei tohiks Euroopast kaugel asuvat vaid mõnesaja tuhande elanikuga Lõuna-Küprost eelistada Türgile, kus elab 70 miljonit inimest,» leidis ta.

Brüsselit külastanud Türgi peaminister kohtus täna Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga ning hiljem kinnitasid mõlemad taas kui ühest suust vajadust torujuhtme järele, millega plaanitakse tuua Kaspia regiooni gaasi Euroopa tarbijateni Venemaast möödaminnes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles