Ungaris avaldas 100 000 inimest toetust peaministrile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Ungari peaministri Viktor Orbani toetuseks.
Meeleavaldus Ungari peaministri Viktor Orbani toetuseks. Foto: SCANPIX

Budapestis avaldasid kümned tuhanded inimesed toetust Ungari peaministrile Viktor Orbanile, kes on sattunud vastuoluliste reformide tõttu Euroopa Liidu ja oma kodumaiste oponentide kriitika alla.

AFP korrespondendi sõnul osales meeleavaldusel umbes 100 000 inimest. Ürituse korraldasid Orbani paremtsentristlikule Fideszi parteile lähedal seisvad ajakirjanikud, et näidata, et võimuerakond suudab endiselt rahvamasse kokku tuua.

2. jaanuaril avaldas opositsiooniparteide ja kodanikuühenduste korraldatud üritusel uue põhiseaduse vastu meelt umbes 70 000 inimest. Kohe pärast meeleavaldust väitis välisminister Janos Martonyi, et valitsus suudab tänavatele tuua kümme korda rohkem rahvast.

Täna toimusid valitsust toetavad meeleavaldused ka teistes Ungari linnades, samuti suure etniliste ungarlaste kogukonnaga naaberriikides Rumeenias ja Slovakkias.

Meeleavaldajad marssisid Budapesti Kangelaste väljakult parlamendihoone juurde, kandes Ungari lippe ja loosungeid hüüdlausega: «Me armastame meie riiki, me armastame Viktorit».

Orban kohtub teisipäeval Brüsselis Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga ning valitsusjuhi sõnul loodab ta poliitilise kokkuleppe saavutamist.

Täna toimus eraldi ka väiksem meeleavaldus, millel nõuti president Pal Schmitti tagasiastumist seoses plagiaadisüüdistustega tema 1992. aasta doktoritöö suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles