Kalev: platvormid sarnanevad IRLi praeguste sõnumitega

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leif Kalev.
Leif Kalev. Foto: Liis Treimann

Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi direktor Leif Kalev leidis IRLi esimehekandidaatide valimisplatvorme võrreldes, et neis esitatud sõnumid sobivad erakonna praeguse kursiga – kinnitatakse mitmeid ajaloolisi seisukohti keskklassi-põhise rahvusriigi arenguks, ent napib tugevaid ettepanekuid, kuidas muuta praegust rikkuse jaotamise poliitikat.

«IRLi esimehekandidaatide kirjalikud seisukohad pole teineteisest väga kaugel. Mida rohkem tekste on avaldatud, seda sarnasemad teemad on saanud kaetud,» analüüsis Kalev.

Postimehe palvel võrdles Kalev esimehekandidaatide platvorme reedese seisuga, mil kättesaadavad olid Urmas Reinsalu valimisprogramm; Andres Herkeli motivatsioonikiri, terve erakonna programm ja terve Eesti programmiline eskiis ning Liisa Pakosta välispoliitika, rahanduspoliitika, kaitsepoliitika, tööpoliitika, majanduspoliitika ja inimliku erakonna loomise teesid.

«Tekstid sobivad IRLi senise sõnumiga. Kinnitatakse mitmeid ajaloolisi seisukohti nagu riigikaitse olulisus ja tasakaalus riigieelarve. Veidi värskemana tõusevad esile sisedemokraatia ning vajadus leida sobivad lahendused rahvusriigi arenguks üleilmastumise tingimustes,» sõnas Kalev. «Soovitakse suurendada rahvuslikku rikkust ja toetada keskklassi. Samas ei esitata tugevaid ettepanekuid senise rikkuse jaotamise poliitika muutmiseks.»

Kalevi hinnangul on hetkeseisuga kõige paremini läbikirjutatud programm Reinsalul. «Järjest rohkem seisukohti on avaldanud ka Pakosta ja eeldatavasti on valimiste-eelsel nädalal midagi lisandumas ka Herkelil, kes on seni jõudnud markeerida põhiväärtused.»

Politoloogi sõnul on tööd tehtud kõigi tekstidega ja igal kandidaadil on oma tugevused. «Reinsalu püüab teistest selgemini rahvuslikku konservatismi väärtuspõhiselt argumenteerida ja sellest poliitikaid tuletada. Ka on ta seni ainsa kandidaadina püüdnud positiivses võtmes mõtestada ühenderakonna eelkäijate panust. Pakosta tekstid on klassikalisemalt valdkonnapõhised, ent samuti läbi töötatud. Herkeli teeside keskmes on protseduurilised väärtused ja eetika,» summeeris Kalev.

See, et teemad ja kirjalikud seisukohad on paljus lähedased, viitab Kalevi sõnul, et kandidaatide platvormid on vaid üks osa valimistest. Ehkki vihjamisi markeeritakse teatud dominante, hakkavad poliitikamuutused välja paistma pigem valimiste järel.

Kalev prognoosis, et esimehe valimistel saab programmi kõrval oluliseks kandidaadi võime erakonda ühendada, eest vedada ja laiema avalikkusega haakuda. Samuti tugimeeskonna kandepind erakonnas. «IRLil on vaja teha kõvasti tööd taastamaks oma positsioon viimase aja raskuste järel. Siin vajab lisaks eetikateemadele kindlasti tähelepanu ka maailmavaate terviklikkus ja atraktiivsus.»

IRLi uus esimees valitakse 28. jaanuaril Nokia kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles