Niinistö heitleb Soome presidendivalimiste teises voorus Haavistoga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome presidendi valimisõhtu Helsingi Muusikamajas. Fotol presidendikandidaadid Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö.
Soome presidendi valimisõhtu Helsingi Muusikamajas. Fotol presidendikandidaadid Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö. Foto: Andres Haabu / Postimees

Soome presidendivalimiste eelhääletusel oli ootuspäraselt edukaim koonderakondlane Sauli Niinistö, keda toetas täpselt 37 protsenti hääletanuist.

Teisele kohale jäi 18,8 protsendi häältega Pekka Haavisto ning kolmandale 17,5 protsendiga Paavo Väyrynen.

«Uskumatult hea tulemus,» rõõmustas konservatiivse Koonderakonna esimees Jyrki Katainen pühapäeval pärast valimisjaoskondade sulgemist.

Niinistö tõdes, et valimistel tuleb pidada ka teine voor. Oma positsiooni pidas ta kindlaks, kuid ennustas teise koha pärast tihedat rebimist Väyryneni ja Haavisto vahel.

Valimiste teise vooru pääsevad kaks enim hääli kogunud kandidaati, juhul kui keegi juba esimeses voorus võiduks vajalikku enam kui 50 protsenti häältest kokku ei saa.

Teistest kandidaatidest sai Põlissoomlaste esimees Timo Soini eelhääletusel 9,4 protsenti, sotsiaaldemokraat Paavo Lipponen 6,7 protsenti ja Vasakliidu kandidaat Paavo Arhinmäki 5,5 protsenti häältest.

Kristlikku demokraati Sari Essayah't toetas 2,5 ja Rootsi Rahvapartei kandidaati Eva Biaudeti 2,7 protsenti eelhääletanuist.

Valimiste osalusprotsent oli 72,8, mis jäi küll alla 2006. aasta valimistele, kus see oli 73,9 protsenti.

Teine voor toimub 5. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles