Kvoodibussid koguvad laoplatsil lund

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
42 uhiuut Iveco-bussi seisab juba detsembri keskpaigast Paldiski sadamas ja pole sugugi välistatud, et need jäävad sinna aprillini.
42 uhiuut Iveco-bussi seisab juba detsembri keskpaigast Paldiski sadamas ja pole sugugi välistatud, et need jäävad sinna aprillini. Foto: Peeter Langovits

Sellal kui enamik Eesti maakonnaliinide bussisõitjatest peab törtsutama linna ja kodu vahet vanade bussidega, seisab Paldiski sadamas detsembri keskpaigast jõude 42 tuliuut CO2 kvoodi eest ostetud Iveco-bussi.
 


Pole ka teada, millal nende Ivecote süütevõtit keeratakse, sest Ida-Virumaal käib uue liinihanke ümber tervelt neli vaidlust. Plaani kohaselt pidanuks bussid liinile minema juba tuleval nädalal ehk 1. veebruaril, nüüd aga lükkub see päev määramatusse.

Maanteeameti ühistranspordi osakonna juhataja Ingmar Roosi sõnul on praeguseks selge, et 1. veebruaril need bussid liinile ei lähe. «Kui riigihankega seotud vaidlused venivad ja lähevad edasi kohtusse, peab Ida-Viru maavalitsus kasutama võimalust sõlmida lühema kestusega ajutised avaliku teenindamise lepingud,» lausus Roos. Sellised lepingud saavad kehtida kuni kaks aastat.

Märts või aprill

Isegi ajutiste lepingute korral ei tule busside kasutamine enne märtsi kõne allagi. «Lisaks on meil vaja sel juhul täpsustada tingimusi – vaja on südamerahu ja kindlustunnet, et need bussid oleks sellise lühikese perioodi jooksul heaperemehelikult kasutatud ja hooldatud,» lausus Roos. «Meie peaeesmärk on siiski püüda vaidlused lahendada ja jõuda pikaajaliste lepinguteni.»

Majandusministeeriumi teede- ja raudteeosakonna juhataja Ain Tatteri sõnul on Eestis kombeks, et enamik ühistranspordihankeid vaidlustatakse. «Oleme teinud praegu Ida-Viru maavanemale kirja, et mõistlik on pikendada hanget kahe kuu võrra. Seejärel võiks teha järgmise pikenduse juba uute busside ja uute tariifidega.» See tähendaks, et tõenäoliselt jätkavad senised vedajafirmad veebruarist veel kaks kuud.

Kokku soetab riik 110 Iveco bussi, neist kümme linnaliinibussi on Tallinn juba kätte saanud. Sadamas seisab praegu 42 Ida-Virumaale mõeldud bussi. Harjumaa hange alles korraldatakse ja sinna mõeldud 58 bussi pole veel kohale jõudnud. Kõigi kvoodibusside omanikuks on riik ja need antakse vedajatele tasuta kasutusrendile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles