Eesti sai UNICEFi nõukogu asepresidendiks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNICEFi annetuskast
UNICEFi annetuskast Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti valiti 2012. aastaks ÜRO lastefondi UNICEF nõukogu asepresidendiks.

Sel aastal on UNICEFi nõukogu president Antigua ja Barbuda, asepresidendid on lisaks Eestile veel Soome, Kenya ja Kasahstan. UNICEFi nõukogusse kuulub 36 riiki.

Nõukogu istungid toimuvad kolm korda aastas. Esimene istung on 7.-10. veebruaril, seejärel juunis ja septembris.

«ÜRO lastefondi asepresidendina saame suurendada oma nähtavust rahvusvahelisel areenil ning tegeleda Eesti jaoks tähtsate teemade nagu laste olukorra parandamise ja nende õiguste kaitsega,» ütles välisminister Urmas Paet.

UNICEFi nõukogu asepresidendiks olemine tähendab, et Eesti kuulub tänavu ÜRO lastefondi nõukogu viieliikmelisse büroosse, mille moodustavad president ja neli asepresidenti. «Büroos on esindatud üks liige igast ÜRO viiest piirkondlikust grupist (Aafrika grupp, Aasia grupp, Ida-Euroopa grupp, Ladina-Ameerika grupp ning Lääne-Euroopa ja teiste grupp),» selgitas välisministeeriumi pressiesindaja Helen Rits. Peale Eesti - kes esindab büroos Ida-Euroopa piirkondlikku gruppi - on sel aastal asepresidendid Soome, Kenya ja Kasahstan.

UNICEFi nõukogusse kuulub kokku 36 riiki, aga nõukogu istungid on avatud kõigile ÜRO liikmesriikidele. Eesti kuulub UNICEFi nõukogusse aastatel 2011-2013.

ÜRO lastefondi nõukogu asepresidendina esindab Eesti peamiselt oma piirkondlikku gruppi kuuluvate riikide huvisid büroo koosolekutel. Büroo kohtub reeglina kord kuus, istungiteperioodil suisa iga päev. Nõukogu liikmetel on võimalus osaleda ka visiitidel abisaavatesse riikidesse UNICEFi abiprogrammidega tutvumiseks.

ÜRO lastefondi nõukogu eesmärk on jälgida olukorda ja langetada otsuseid nii, et organisatsioon toimiks võimalikult tõhusalt ning abisaavate riikide vajadused ja huvid oleksid kõige paremini kaitstud.

Eestit esindab ÜRO lastefondi nõukogus Karin Kaup, kes on Eesti arenguekspert meie ÜRO esinduse juures New Yorgis.

Rahaliselt mingeid lisakohustusi Eestile UNICEFi nõukogu asepresidendiks olemine ei too.

Paet märkis, et 2011. aastal toetas Eesti UNICEFi kaudu laste abistamist maailma eri paigus 272 000 euroga.

«Oleme toetanud ÜRO tütarlaste hariduse initsiatiivi ja eraldanud raha laste kannatuste leevendamiseks Afganistanis, Elevandiluurannikul, Jeemenis ja Somaalias. Näiteks Afganistanis toetasime koolilaste õppetöö katkematut toimumist talveperioodil,» märkis välisminister ja lisas, et Eesti jätkab ka sellel aastal UNICEFi toetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles