Euroopa Liit pitsitab Iraani naftatööstust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriikide välisministrid jõudsid täna Brüsselis kokkuleppele Iraani naftaembargos, et mõjutada islamivabariiki loobuma vastuolulisest tuumaprogrammist.

Ametlikult pole sanktsioone veel avalikuks tehtud, kuid embargo kehtestamist on kinnitanud mitu ELi välisministrit. BBC teatel lõpetatakse Iraaniga sõlmitud senised lepingud 1. juulil ning ühtki uut lepingut selle aja vältel islamivabariigiga sõlmida ei tohi.

Teheran on varem hoiatanud, et kui lääneriigid kehtestavad Iraani naftaekspordile uued sanktsioonid, võib islamivabariik vastuseks sulgeda Pärsia lahte India ookeanist lahutava strateegiliselt olulise Hormuze väina läbi mille kulgeb umbes viiendik kogu maailma eksporditavast naftast.

Iraan on Saudi Araabia ja Venemaa järel maailma suuruselt kolmas naftaeksportija. Peamiselt müüb islamivabariik naftat Jaapanile, Hiinale ja Indiale, kuid viiendiku kogutoodangust ka ELile. Kõige rohkem sõltuvad Iraani naftast ühenduse liikmesriikidest Kreeka, Hispaania ja Itaalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles