Leedu välisminister süüdistas sotse Kremli loosungite kordamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leedu välisminister Audronius Ažubalis taunis täna sotsiaaldemokraatidest seimisaadikute avaldust, milles mõistetakse hukka natsliku ja Nõukogude režiimide kuritegude võrdsustamine.


«See on hale avaldus, milles Leedu sotsiaaldemokraadid astuvad poliitilisi samme suunas, mis on vastandlik suunale, kuhu liigub kogu Euroopa,» tsiteeris ministri sõnu tema pressiesindaja Margarita Butkienė.

1942. aastal toimunud Wannsee konverentsi 70. aastapäevale pühendatud avalduse allkirjastas kaheksa Euroopa Parlamendi ja seimi liikmest sotsiaaldemokraati. Selles taunitakse väidetavat holokausti mastaapide pisendamist, et see võrdsustuks või oleks sarnane või võrdväärne kommunismiga.

«Natside ja sovettide kuritegude võrdsustamine varjutab nende unikaalsust,» seisab sotside deklaratsioonis.

Leedu välisministeeriumi pressiteates osutatakse, et sotsiaaldemokraatide avaldus on vastuolus Euroopa Parlamendi 2009. aasta resolutsiooniga Euroopa süümest ja totalitarismist, milles kutsutakse kogu Euroopat kuulutama 23. augustit totalitaarsete ja autoritaarsete režiimide ohvrite mälestuspäevaks, samuti Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Parlamentaarse Assamblee resolutsioonile killustatud Euroopa ühendamisest, milles mõistetakse hukka 20. sajandi totalitaarsed režiimid – natsismi ja nõukogude režiimi.

«Sisuliselt kordab sotsiaaldemokraatide retoorika Kremli ideoloogilisi lausungeid: Stalin on hea, aga Hitler paha,» märgib Ažubalise avaldus.

«Hitleri ja Stalini erinevusi võib leida vast ehk ainult vuntsides (Hitleril olid lühemad),» jätkab see avaldus. «Mõlemat totalitaarset ideoloogiat jutlustanuid – kommuniste ja natse – ühendab demokraatia vihkamine. Nende toime pandud kuritegudel on täiesti samasugune õiguslik kvalifikatsioon: need on sõjaroimad, genotsiid ja inimsusevastased kuriteod.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles