Sotsid valmistuvad uue juhi valimiseks

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraatide juhtimisest uute väljakutsete ootuses loobuv rahandusminister Ivari Padar on tervitanud võimaliku uue juhina küll kolleeg Jüri Pihli, kuid erakonnas on lisaks Pihlile üles kerkinud veel neli inimest.



Padar oli pühapäeva õhtul üks sotside juhatuse liikmetest, kes seadis siseminister Pihli üheks erakonna esimehe kandidaadiks. Uue esimehe valivad sotsid erakonna üldkogul 7. märtsil.

«Mul on hea meel ja suur au, et juhatus on mind usaldanud ja erakonna esimehe kandidaadiks seadnud,» teatas kohe Pihl. «Samas on selge, et tänasest on meie erakonnas käivitunud demokraatlik protsess, mille käigus kerkib esile teisigi väärilisi kandidaate ja lõpliku otsuse langetab erakonna üldkogu.»

Saar juhiametit ei soovi


Postimehe andmetel on erakonnas olnud lisaks Pihlile juttu veel Sven Mikseri, Katrin Saksa, Indrek Saare ja Marianne Mikko kandidatuurist.

Üheks tõenäolisemaks neist peetigi endise Rakvere teatrijuhi Indrek Saare üleskerkimist. Pihli kahe aasta asemel on Saar olnud erakonnas juba kümme aastat ning tal on parteis tugev positsioon – ta istub näiteks koos Padari ja Eiki Nestoriga koalitsiooni nõupidamistel ning kuulub riigikogu sotside fraktsiooni aseesimehena kindlasti partei otsustavate peade ringi.

Saare kahjuks räägib aga see, et ta on avalikkuse jaoks poliitikuna ehk veidi tundmatum kui aastaid avalikkuse ees olemist nõudvatel ametipostidel töötanud Pihl. Ka ei soovi Saar ise juhtimist üle võtta, nagu sellest on erakonnale märku andnud ka Mikser.

Võimalikud naiskandidaadid

Üle kuue aasta erakonda juhtinud Padar ootab uuelt juhilt samal kursil jätkamist, aga ka erakonna töö jõulist käimatõmbamist. «Pihl on väga tugev kandidaat ning säästnud aastaga 70 inimelu,» viitas Padar arvule, mille võrra vähenesid mullu liiklussurmad. «Vaat, mida võib korda saata üks mees politseitööd edukalt ümber korraldades!»

Samas ei saa välistada, et Eesti saab üle hulga aja taas ühe naissoost erakonnapea. Seni on kõige kuulsamad naisparteijuhid lühikest aega Keskerakonda juhtinud Andra Veidemann ja vasakpoolseid juhtinud Sirje Kingsepp.

Sotside seas räägitakse, et europarlamendi saadikute Kat­rin Saksa ja Marianne Mikko üleskerkimine pole üldse välistatud. Samas tuleb trio Saks-Mikko-Mikser vahel tõenäoliselt hulga tõsisem rebimine teisele positsioonile Padari järel europarlamendi valimisnimekirjas.

Jüri Pihl (54)
Siseminister Jüri Pihl on erakonna liige 2007. aastast, enne seda töötas ta justiitsministeeriumi kantsleri ja riigi peaprokuröri ametikohal, aastatel 1993–2003 oli ta kaitsepolitseiameti peadirektor. Pihl on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles