USA nõuab Venemaalt relvamüügi kohta aru

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalennuk Jak-130.
Vene sõjalennuk Jak-130. Foto: SCANPIX

Ühendriikide välisministeerium palub Venemaal selgitada meedias ilmunud väiteid Damaskusega sõlmitud lepingust, mille järgi müüb Venemaa Süüriale kümneid sõjalennukeid.


Vene päevaleht Kommersant kirjutas eile anonüümseks jääda soovinud Vene riikliku relvaekspordikompanii Rosoboronexport allikale viidates, et Venemaa müüb Süüriale 36 Jak-130 tüüpi sõjalennukit, mis lähevad Damaskusele maksma 550 miljonit dollarit, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

«Kui see vastab tõele, siis oleks see üsna murettekitav,» ütles USA välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland, kelle sõnul tegeleb küsimusega asevälisminister Jeff Feltman.

Samas pole Süüria võimudega väidetavalt sõlmitud tehingut ametlikult kinnitanud. Vene välisministeerium on aga varem kinnitanud, et Venemaa tegutseb vastavalt rahvusvahelistele seadustele ja ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidele.

USA välisministeeriumi teatel pole Venemaa vastanud nende teisele päringule, mis puudutas meedias ilmunud kahtlusi, nagu oleks Vene laev toimetanud Süüriale vaatamata Euroopa Liidu embargole laskemoona.

Venemaa on ÜROs seisnud vastu Süüria relvaembargole ning jätkanud president Bashar al-Assadi režiimiga sõjalis-tehnilist koostööd. Seejuures on Venemaa Süüria suurim relvadega varustaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles