Prantsusmaa genotsiidieelnõu jõustub kahe nädala jooksul

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi kommunistliku partei liikmed skandeerisid täna Istanbulis Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy vastaseid loosungeid.
Türgi kommunistliku partei liikmed skandeerisid täna Istanbulis Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy vastaseid loosungeid. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal jõustub järgmise nädala jooksul seadus, mis kriminaliseerib väited, et armeenlaste massiline tapmine Osmanite Türgis ei olnud genotsiid, teatas täna president Nicolas Sarkozy kantselei.

Parlamendi ülemkoda senat kiitis pärast tulist vaidlust vastava eelnõu heaks eile, kutsudes esile raevuka reaktsiooni Türgi poolt, mis ähvardas katkestada diplomaatilised suhted Prantsusmaaga.

Sarkozy peab nüüd seaduse jõustumiseks selle ratifitseerima. Presidendi kantselei allika andmeil toimub see tavapärase aja ehk kahe nädala jooksul.

Sarkozy saatis eelmisel nädalal Türgi peaministrile Recep Tayyip Erdoğanile lepituskirja, milles avaldas lootust, et kahe riigi vahel säilib «dialoog, mis on kohane sõbralikele liitlasriikidele». Sarkozy rõhutas, et eelnõu pole suunatud ühegi konkreetse riigi ega rahva vastu.

Genotsiidieelnõu pole pälvinud Prantsuse valitsuses üksmeelset toetust, osa ministreid kardab, et see kahjustab diplomaatilisi ja kaubandussuhteid suure NATO liikmesriigi ja olulise majanduspartneriga. Isegi välisminister Alain Juppé on tunnistanud, et eelnõu pole õigeaegne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles