Pensionisegadus pankade klientide arvu eriti ei kasvatanud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB pangast kinnitati, et uusi eakaid kliente pole nad eriti juurde saanud. Küll aga on hüppeliselt kasvanud nende eakate klientide hulk, kes tahavad hakata pangakaarti kasutama.
SEB pangast kinnitati, et uusi eakaid kliente pole nad eriti juurde saanud. Küll aga on hüppeliselt kasvanud nende eakate klientide hulk, kes tahavad hakata pangakaarti kasutama. Foto: Marina Puškar

Väited, nagu saaksid pensionide kojukande senise korra muutmise tõttu pangad juurde arvukalt uusi kliente, ei vasta Eesti suuremate pankade kinnitusel tõele. Küll aga on SEB hinnangul hüppeliselt kasvanud pensionäridest pangakaartide kasutajate arv.

Hinnangud, et pangaturule siseneb uue pensionide maksmise korra tõttu üle 100 000 kliendi, ei pea paika, kuna tegelikkuses on eakatest inimestest valdav enamus juba mõne panga kliendid, ütles SEB äriarendusdivisjoni direktor Mart Maasik Postimees.ee'le.

Tema sõnul on pangateenuseid seni mitte kasutanud inimeste hulgas eakate osakaal küll suurem, kuid kokkuvõttes saab rääkida ligi kahest protsendist inimestest, kes pensionide kojukande reformi tulemusena panga klientideks hakkavad. Maasiku hinnangul võivad pangad juurde saada 20 000 kuni 25 000 uut klienti.

Eakate klientide tulva pole

Eelmise aasta viimasel kahel kuul sai SEB juurde 5000 eakat klienti. Seda on Maasiku sõnul küll tavapärasest enam, kuid ta lisas, et samal ajal pööras pank tervikuna tähelepanu SEB Pakettide tutvustamisele ja nii sai pank juurde 16 000 uut klienti. 

Eakate klientide tulva pole täheldatud ka Swedbankis. «Eakatel inimestel on enamasti pangakontod olemas,  kui Hoiu- ja Hansapank 1991. aastal ühinesid, said Hoiupanga klientidest automaatselt Hansapanga (täna Swedbanki) kliendid,» selgitas Swedbanki seeniorsegmendi juht Merike Mikk.

Vaid Sampo pangast öeldi Postimees.ee'le, et viimase paari kuu jooksul on olnud märgata kaks korda enam kontode avamisi eakamate klientide poolt.

Klientide arvu täpsustades, teatas Sampo personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur, et pank sai juurde mõnisada eakat klienti enam kui tavalistel kuudel.

Vanurid tellivad pangakaarte

SEB pangast kinnitati Postimees.ee'le, et detsembris kasvas hüppeliselt nende eakate klientide arv, kes taotlesid endale pangakaarti.

«Ehk meie kliendid, kes korraldasid rahaasju seni ilma deebetkaardita, on otsustanud nüüd kasutusele võtta pangakaartide võimalused,» selgitas panga äriarendusdivisjoni direktor Mart Maasik.

Swedbankis on eakad kliendid nii tavalise pangakaardi kui seeniorkaardi vastu viimastel kuudelt avapärasest palju rohkem huvi tundnud, kasvu on märgata ka internetipangaga liitumiste osas. 

Sampo pangas pole sama tententsi täheldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles