Eesti perel kulub lapsele keskmiselt 2700 krooni kuus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugejad hoiavad vaba raha pangas.
Lugejad hoiavad vaba raha pangas. Foto: Sille Annuk / Postimees

Rahvastikuministri büroo tellimusel Sotsiaalse analüüsi keskuse läbi viidud uurimuses selgus, et ühe lapsega peredel kulub lapse peale keskmiselt 2700 krooni kuus, kahe ja kolme lapsega peredel 4700 krooni kuus.

Uuringus osalejatel paluti hinnata, kui palju kulub peres raha lastele - toidu, riiete, huvialaringide ja muu sellise peale.

Kui peres sirgub üks laps, kulutatakse keskmiselt 2700 krooni, järgmise lapsega tõusevad kulutused keskmiselt 77 protsenti ehk kahelapselisel perel kulub 4700 krooni kuus.

Kolmelapselised pered kulutavad keskmiselt lastele sama palju kui kahelapselised. Uuringu tulemustes järeldatakse, et kuna just kolme lapsega perede sissetulek ühe pereliikme kohta langeb järsult, siis pole neil lihtsalt võimalik rohkem kulutada.

Kulutused sõltuvad oluliselt lapse vanusest: ootuspäraselt kulub väikelastele keskmiselt märksa vähem.

Veerand lastega vastajatest kulutab otseselt lastele keskmiselt kuni 2000 krooni kuus, veerand 2000 kuni 3000 krooni kuus, veerand 3000 kuni 5000 krooni ja ülejäänud üle 5000 krooni kuus. Keskmiselt on 20-40-aastase naise kohta 1,7 last, ühe mehe kohta 1,3 last.

Sündimust mõjutavaid tegureid välja selgitava uuringu raames küsitles AS Turu-uuringud 801 inimest vanuses 20-40 aastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles