Aaviksoo: me ei taha kommunistlikku tasuta kõrgharidust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunismi ideoloogide skulptuurid: (vasakult) Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Iljitš Lenin ja Jossif Stalin.
Kommunismi ideoloogide skulptuurid: (vasakult) Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Iljitš Lenin ja Jossif Stalin. Foto: SCANPIX

Haridusminister Jaak Aaviksoo sõnul tuleb aru saada, et riigikogu võtab vastu mitte kommunistlikku või sotsialistlikku, vaid vaba kodaniku tasuta kõrghariduse mudelit.

«Me teame, et see tasuta ei ole kommunistlik tasuta ehk siis kõigile tasuta, ükskõik mis mahus tasuta ja ükskõik kui kaua tasuta,» rääkis Aaviksoo täna riigikogu ees.

«Need, kelle ideaaliks on kommunistlik paradiis, teavad, et kommunistlik tegelikkus on pigem vaesus ja vangilaager kui üldine heaolu. See ei saa olla ka sotsialistlik heaoluriigi ideaal, kus õigused pole tasakaalus kohustustega ja kogu vastutus veeretatakse riigile ja maksumaksjale,» kõneles Aaviksoo.

«See on vaba kodaniku eneseteostust toetav lähenemine, kus iga võimekas ja motiveeritud noor saab õiguse tasuta õppeks, kandes ühtlasi kohustust õpingutele pühenduda ja haridus õigeaegselt omandada.»

«Täistööajaga osaajalised õppurid» maksaksid tema sõnul aga «jõukohast õppemaksu» ning kursusekordajad korvaksid ülikoolile tekkivad lisakulud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles