Ümarlaud: vaesus ei ole vaid raha küsimus

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Täna sotsiaalministeeriumi korraldatud vaesuse teemalisel ümarlaual osalenud leidsid, et ühiskonna väärtus on vaimne rikkus, suur roll inimeste eluhoiakute kujundamisel on kodanikuühiskonnal.

Diskussioonis keskenduti näiteks küsimustele - missugune roll on ühiskonnas valitsevatel väärtustel, mil määral on vaesus mõtteviisi ja elustiili tulemus ning kas kehv haridus ja vilets tervis on vaesuse põhjus või tagajärg, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Diskussioonis osalenud leidsid, et suur osa on kodanikuühiskonnal, mis saab anda inimestele eluhoiaku. Näiteks vabatahtlik töö oleks suureks abiks, et elukogemust saada.

Margit Sutropi sõnul ei ole vaesus raha ja majanduse küsimus, vaid võimaldab rääkida ka väärtushinnangutest. Näiteks tõi ta välja, et kindlasti on töökus üks märksõna, mida kodust peab õppima.

Sutropi arvates on vaesusel palju erinevaid põhjusi, aga hoiakute muutmisel on vanematel, miks mitte ka ühiskondlikel struktuuridel, suur roll.

Urve Kaasik tõi välja, et olulisem rahalisest poolest, mida mõõta saab, on mõtteviis ja vaimne rikkus. Kaasiku sõnul on ühiskonnal suur roll valitsevate väärtuste kujundamisel. Näidetena väärtustest luges Kaasik ette usalduse, aususe, julguse
tunnistada vigu, õiglustunde, solidaarsuse.

Esimeses paneeldiskussioonis arutlesid vaesuse põhjuste üle Eestis professor Margit Sutrop, majandusteadlane Andres Arrak, Tartu abilinnapea Vladimir Šokman ning Tartu Maanaiste Liidu juhatuse esinaine Urve Kaasik. Ettekande tegi sotsiaalpoliitika uuringute keskus Praxise analüütik Andres Võrk.

Sotsiaalministeeriumi korraldatud vaesuse teemalisel ümarlaual arutati vaesuse trendide üle Eestis ja Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles