Iisraeli-Palestiina kõnelused lõppesid tulemusteta

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembris Belgia pealinnas Brüsselis Palestiina toetuseks toimunud meeleavaldusel osalenud tüdruk.
Septembris Belgia pealinnas Brüsselis Palestiina toetuseks toimunud meeleavaldusel osalenud tüdruk. Foto: SCANPIX

Iisraeli-Palestiina läbirääkimised rahukõneluste taasalustamise üle lõppesid eile Jordaanias tulemusteta, Palestiina ametiisikute sõnul kavatseb president Mahmoud Abbas oma järgmiste sammude osas konsulteerida araabiamaade liidritega.

Palestiinlaste seas arutusel olnud variandid on jätkata ÜRO täisliikme staatuse taotlemist ja leppida islamistliku liikumisega Hamas - mõlemale sammule on Iisrael teravalt vastu.

«Iisraellased ei toonud neile kohtumistele midagi uut,» ütles kõnelustele lähedalseisev Palestiina ametnik. «Me kavatseme nüüd hinnata oma variante ning konsulteerida 4. veebruaril oma vendadega Araabia Liigas.»

Jordaania kõnelused olid osa nn Lähis-Ida rahukvarteti  - USA, Euroopa Liidu, Venemaa ja ÜRO - ettepanekust, mis andis mullu oktoobris kummalegi poolele kolm kuud aega esitada oma ettepanekud territooriumi ja julgeoleku osas.
Eesmärk on jõuda rahuleppeni selle aasta lõpuks.

ELi välispoliitika juht Catherine Ashton on piirkonnas visiidil, et veenda palestiinlasi ja Iisraeli sel kuul alanud läbirääkimisi jätkama.

Iisraellased ja palestiinlased on pidanud sel kuul viis läbirääkimisvooru. Iisrael on esitanud palestiinlastele 21 punktist koosneva dokumendi, mida Abbas on nimetanud väärtusetuks.

USA ja Iisraeli tugevast vastuseisust hoolimata taotles Palestiina omavalitsus mullu septembris ÜRO Julgeolekunõukogus ÜRO täisliikmestaatust. Kuid taotlust käsitlenud komisjon ei jõudnud konsensusele ja palestiinlased ei ole seni nõukogu ametlikku hääletust soovinud.

Rahukõnelused jooksid ummikusse 2010. aasta lõpus, kui Palestiina nõudis Iisraeli asundustegevuse peatamist Jordani jõe läänekaldal, sealhulgas Ida-Jeruusalemmas.

Abbas nõudis enne kõneluste jätkamist Iisraelilt ka soostumist Palestiina riigi rajamisega 1967. aasta sõja eelsetes piirides.

Iisrael on mõlemad nõudmised tagasi lükanud ja öelnud, et on valmis kõnelusi ilma igasuguste eeltingimusteta taasalustama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles